Bekijk het origineel

Overwegingen bij een enkele reis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overwegingen bij een enkele reis

3 minuten leestijd

De vakanties lopen weer ten einde. Het dagelijks leven herneemt zijn gewone gang. Gaan en komen. Vice versa. Tour en retour. Vakantie bestaat bij de gratie van het retour. Alleen als het normale leven wacht is vakantie pas echt vakantie. Toch is de vakantie bij uitstek ook een tijd om het leven eens door een andere bril te bekijken en na te denken over de grote reis die iedereen maakt. Een enkele reis.

Op een heel andere manier doen gezondheidseconomen dat ook. Zeker ook deze zomer. Met Prinsjesdag voor de deur en allerlei bezuinigingen in aantocht vragen de zorgkosten meer aandacht dan in de afgelopen jaren. De gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden. Na een periode van groei zal er bezuinigd moeten worden.

Bezuinigen kan op vele manieren. Van kaasschaaf tot budgetplafond. Generiek en specifiek. Goed beleid vereist goed inzicht in de zorgkosten. Niet alleen in waar het geld blijft, maar ook in aan wie de zorg wordt besteedt.

Opvallend is dan dat bijna een kwart van de zorgkosten wordt uitgegeven aan demente bejaarden en mensen met psychische stoornissen en verstandelijke handicaps. Wie zou daar op willen bezuinigen? Als we deze groepen even buiten beschouwing laten en alleen naar de somatische zorg kijken, blijkt dat de meeste zorg voor rekening komt van een kleine groep patiënten. Eén procent van de bevolking gebruikt 30 procent van de zorg, 10 procent van de burgers gebruikt 70 procent. Wie nog beter kijkt, zal bemerken dat veel van deze zorg in het laatste levensjaar valt. Met gemiddeld 15.000 euro zijn de zorgkosten in het laatste levensjaar even hoog als in tien 'gewone' levensjaren.

Maar wat moeten we nu met deze informatie? Het laatste levensjaar overslaan? Uitstellen? Afschaffen? "Antwoordt de dwaas naar zijn zotheid niet." In Nederland denkt gelukkig ook niemand zo. Integendeel, het aantal hospices is zelfs enorm toegenomen. Iedere inwoner kan de meest uitgebreide en geavanceerde zorg krijgen. Tot het uur van zijn dood. In algemene en christelijke zorginstellingen.

Maar toch. Er zijn economen die gezondheid als een kapitaal zien. "Human capital". Productiekracht. Het leven is gewin. Gezondheidszorg een investering. Maar wat gaat dat betekenen voor mensen die niets meer kunnen produceren? Mensen met een handicap? Mensen in hun laatste levensjaar? Gepensioneerden? Kapitaal impliceert immers afschrijvingen. Worden mensen straks toch volgens economische maatstaven afgeschreven?

Scheppingsgave

Geen enkele gezondheidseconoom zal zover willen gaan. Meer nog dan de gevolgen moet echter het uitgangspunt worden weersproken. Als scheppingsgave laat het menselijk leven geen economisering toe. Wie God verlaat ziet dat niet meer zo goed. Gedenk aan uw Schepper. Gedenk te sterven. Professor Velema heeft eens gezegd dat een christen iedere week aan zijn dood moet denken.

De Bijbel plaatst de mens met al zijn levensjaren in het gezicht en het gewicht van de eeuwigheid. Het komende gericht. De prijs die de Heere Jezus Christus heeft betaald. Dit perspectief inspireert christenen om alle zorg te geven die nodig is en meer dan dat. Christelijke barmhartigheid in woord en daad. Maar het inspireert christenen ook om de grenzen van de zorg te erkennen en in acht te nemen. Ook in het laatste levensjaar als de reis ten einde loopt. Het leven is Christus, het sterven gewin.

Johan Polder, gezondheidseconoom

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Overwegingen bij een enkele reis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken