Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Spannend jaar voor akkerbouw"

4 minuten leestijd

WERKENDAM - Voor aardappelteler Martin de Jager vallen de gevolgen van de droogte voor zijn gewas nog mee. De oogst is weliswaar kleiner, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door een hogere prijs op de vrije markt. "Gelukkig zit die weer een keer boven de kostprijs."

De Werkendamse agrariër mag zijn gewassen nog beregenen. In zijn regio, net boven de waterrijke Biesbosch, is dat nog toegestaan. De Jager heeft zijn aardappelen inmiddels al zes keer besproeid.

Toch hebben ook bij hem de piepers te lijden van de droogte. Op zijn bedrijf teelt De Jager 38 hectare aardappelen, onder andere het ras Asterix. Deze soort is redelijk goed bestand tegen het droge weer. Maar het leeuwendeel van zijn piepers zijn -behalve de aloude Bintjes- Agria's voor de frietindustrie. Beide rassen kunnen niet zo goed tegen droogte. "De frieten zullen dit jaar wat korter zijn. Geluk bij een ongeluk is dat de industrie niet bij andere leveranciers in het buitenland terechtkan, want het is een Europees probleem."

Of dit betekent dat een patatje aanmerkelijk duurder moet worden, zoals de aardappelverwerkende bedrijven vorige week lieten weten, betwijfelt De Jager. "Als het extreem droog of nat is, zeggen onze afnemers en de grootwinkelbedrijven dat de prijs omhoog moet. Maar die hoefde vorig jaar niet te zakken toen de aardappels minder opbrachten dan de kostprijs. Ik verdenk ze er sterk van soms misbruik te maken van situaties zoals de huidige."

Het maakt voor de boeren nogal uit of ze hun aardappelen op contract leveren aan de frietindustrie of ze verkopen op de vrije markt. Met een vaste contractprijs profiteren ze niet van de hogere prijzen op de vrije markt. Veel telers hebben contracten met een lage prijs, soms zelfs onder de kostprijs van 8 tot 9 eurocent per kilo. Bovendien hebben ze zich verplicht tot het leveren van een bepaalde hoeveelheid. Valt de productie lager uit, dan zouden ze strikt genomen het verschil op de markt bij moeten kopen. "In theorie geldt dit, maar je kunt je nu op overmacht beroepen. In dit jaar is gelukkig het grootste deel van mijn oogst voor de vrije markt."

De Jager is blij dat hij dit jaar waarschijnlijk beduidend meer zal verdienen aan zijn aardappelen dan vorig jaar, toen de opbrengst veelal onder de kostprijs lag. Op dit moment ligt de marktprijs ongeveer tweeënhalf keer zo hoog als in 2002. "De akkerbouw is in zekere zin gebaat bij droogte. Beter een kleinere oogst met een hoge prijs dan een grote productie met een lage opbrengst."

Hoe groot zijn eigen oogst uit zal vallen, moet de Werkendamse teler afwachten. "De temperatuur is inmiddels gezakt en dat is een voordeel. Boven de 25 graden staat de groei van de piepers namelijk stil. Bij aanhoudende droogte krijgen we bovendien grote problemen bij het rooien. In dat geval moeten we beregenen om de harde kluiten grond van de aardappelen los te weken. En het is de vraag of we dan nog mogen sproeien."

Volgens voorzitter Aike Maarsingh van de vakgroep Akkerbouw van boerenorganisatie LTO-Nederland is "het heel spannend voor boeren dit jaar. Als het deze week nog droog blijft, zal de aardappeloogst minimaal 25 procent kleiner zijn. Iedere droge week verkleint de productie met 10 procent. Waar beregend wordt, zal de reductie ongeveer 5 procent zijn. Maar ik heb geen profetische gaven", haast hij zich eraan toe te voegen.

In de Europese Unie lag de laatste jaren de productie op 45 miljoen ton bij een verbruik van 43 miljoen ton. "Die 2 miljoen ton overschot bedierf steeds de prijs, waardoor dit jaar nogal wat boeren minder aardappelen hebben gepoot." Maarsingh schat dat de totale oogst nu slechts 35 à 38 miljoen ton zal bedragen. Met alle gevolgen van dien voor de prijs.

Hoewel de aardappelteelt voor de Nederlandse akkerbouw erg belangrijk is, zijn ook andere gewassen van belang. Voor graan wordt in Nederland een goede opbrengst verwacht, zegt de vakgroepvoorzitter. "Behalve op extreem droge gronden. In de andere EU-landen zal de oogst beduidend minder zijn. Hoe verder je naar het Oosten gaat, des te slechter het wordt. Wij komen er nog relatief goed af." Bij de suikerbieten leek de productie aanvankelijk 20 procent hoger te worden, nu wordt dat volgens Maarsingh bijgesteld naar beneden.

Ook voor maïstelers is het spannend. Voor Maarsingh is het een veeg teken dat de oogst al is begonnen. "De maïs staat er verdroogd bij en men verwacht er kennelijk niets meer van. Zondag kwam het in de preek nog naar voren: We denken dat we alles kunnen, maar we blijven afhankelijk."

Dit is de tweede aflevering in de serie over de gevolgen van de droogte. Morgen aflevering 3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken