Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"VS mishandelen hun gevangenen"

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikanen mishandelen gevangenen die worden vastgehouden op de Amerikaanse basis Guantanamo op Cuba en op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat vandaag werd gepubliceerd.

Amnesty praatte met enkele tientallen gevangenen die in Guantanamo en in Bagram gevangen hebben gezeten en inmiddels door de Amerikanen zijn vrijgelaten. Het gaat hierbij om voormalige aanhangers van het Afghaanse Taliban-regime of om aanhangers van de terreurbeweging al-Qaida. De oud-gevangenen zeggen dat zij en andere gevangenen soms onder dwang met een onbekende stof werden geïnjecteerd.

"Daarna trad er een soort bewusteloosheid in", aldus de Afghaan Alif Khan tegenover Amnesty. Verder wordt gevangenen soms slaap onthouden, of men moet staan of knielen in pijnlijke standen. Zelfmoordpogingen worden soms bestraft met langdurige eenzame opsluiting. "Jaarlijks rapporteert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dergelijke mishandelingen uit andere landen, maar nu maken de Amerikanen zich daar zelf schuldig aan", aldus Amnesty.

De organisatie wijst erop dat tal van gevangenen niet in staat van beschuldiging zijn gesteld. Verder krijgt men geen juridische bijstand. De VS willen een aantal gevangenen in het kader van de strijd tegen het internationale terrorisme berechten via militaire tribunaals. Volgens Amnesty biedt deze procedure nauwelijks een garantie voor een eerlijk proces van de aangeklaagden.

Momenteel houden de Amerikanen 700 zogeheten buitenlandse strijders vast op Cuba. Hoeveel gevangenen er op de basis Bagram worden vastgehouden is niet bekend. De Amerikaanse regering heeft tot nu toe altijd volgehouden dat alle gevangenen zowel in Afghanistan als op Cuba "menselijk" worden behandeld. Volgens Alexandra Arriaga van Amnesty International ziet de werkelijkheid er anders uit. "Mensen een kap over het hoofd trekken, blinddoeken, in ketens slaan, willekeurig arresteren, ondervragen zonder juridische bijstand, gevangen houden zonder contact met de buitenwereld en hen mishandelen noem ik niet bepaald menselijk", aldus Arriaga. Washington heeft nog niet gereageerd op het rapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken