Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Brak kwelwater komt dagelijks binnen"

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - In grote delen van West-Nederland kwelt brak grondwater continu in de laaggelegen poldergebieden op. Het zout komt daar ook in de sloten terecht. De gevolgen hiervan zijn veel groter en langduriger dan het tijdelijk inlaten van brak water tijdens deze droge zomer.

Dat stelt geohydroloog V. Post van de Vrije Universiteit die binnenkort op de verziltingsgeschiedenis van het Nederlandse kustgebied promoveert. Hij voegt daar wel nadrukkelijk aan toe dat in de gebieden waar recent zout water is ingelaten de natuurlijke verzilting minder sterk is. Daardoor leiden deze maatregelen lokaal tot overlast vooronder meer kwekers en tuinders. Maar op zich is er niets onnatuurlijks aan brak grond-water in laag Nederland, zegt Post.

Tijdens de laatste ijstijd stond de zeespiegel tientallen meters lager dan nu. Duizenden jaren geleden begon de temperatuur te stijgen. De ijskappen smolten, de zeespiegel steeg en het grootste deel van de huidige kustprovincies overstroomde. Tot op dat moment was het grondwater daar nog zoet.

Het zeewater, dat door zijn hoge zoutgehalte zwaarder was dan zoet water, zakte de bodem in. De zandige Nederlandseondergrond zoog het snel op: binnen tientallen tot honder-den jaren werden de watervoerende lagen van de bodem tot op honderden meters diep verzilt.

Inmiddels is de zee teruggedrongen door natuurlijke kustaangroei en kunstmatige landaanwinning.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken