Bekijk het origineel

Alom reacties van afschuw over aanslag in Bagdad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Alom reacties van afschuw over aanslag in Bagdad

VN-personeel rouwt om verlies van "onmisbare" topdiplomaat De Mello

3 minuten leestijd

BAGDAD - Tal van politici hebben gisteren de bloedige aanslag op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Bagdad veroordeeld. Op het hoofdkwartier van de VN in New York heerste grote verslagenheid na het vernemen van de dood van Annans hoogste vertegenwoordiger in Irak, de Braziliaanse topdiplomaat Sergio Vieira de Mello.

De nationale vlaggen op het gebouw werden onmiddellijk gestreken en de witte VN-vlag werd halfstok gehangen. Kofi Annan onderstreepte dat de VN-medewerkers in Irak daar voor maar één doel naartoe waren gegaan: "Het Iraakse volk helpen zijn onafhankelijkheid en soevereiniteit te herwinnen, en het land zo snel mogelijk opnieuw op te bouwen onder leiders van eigen keuze." Hij vervolgde: "Ik hoop degenen die deze gewelddaad hebben gepleegd zo snel mogelijk voor het gerecht te brengen, maar bovenal hoop ik zo snel mogelijk een vreedzaam, veilig en volledig onafhankelijk Irak te zien."

Nadat duidelijk was geworden dat Vieira de Mello een van de dodelijke slachtoffers was, gaf Annan een verklaring uit waarin hij zei dat de moordenaars "niet alleen een misdaad hebben gepleegd tegen de Verenigde Naties, maar tegen Irak zelf." Hij noemde Vieira de Mello "een buitengewoon dienaar van de mensheid" en diens verlies "een bittere slag voor de VN en voor mij persoonlijk." Annan voegde hieraan toe: "Ik kan niemand bedenken die wij minder konden missen."

De Veiligheidsraad onderbrak een zitting over het Midden-Oosten en gaf daarna een verklaring uit waarin "de terreurdaad" scherp wordt veroordeeld. De vijftien lidstaten verklaarden verder dat "dergelijke terroristische incidenten niet de wil van de internationale gemeenschap kunnen breken om haar inspanningen voor hulp aan het volk van Irak te intensiveren."

De Amerikaanse president George Bush noemde de daders "vijanden van de beschaafde wereld." Het reddingswerk verdient de grootst mogelijke prioriteit, zei Bush. De Amerikaanse president voerde vanaf zijn ranch in Texas telefonisch overleg met de hoogste bestuurder voor Irak, de Amerikaan Paul Bremer, en met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. "De daders stellen de wil van Amerika op de proef om het terrorisme te bestrijden", zei Bush, "en ondervinden in de hele wereld dat onze wil niet kan worden gebroken." Bush verklaarde dat de aanslag de toekomst van Irak niet zal beïnvloeden. "Ieder teken van vooruitgang in Irak maakt de terroristen en de restanten van Saddams wrede regime nog wanhopiger", voegde hij eraan toe.

Bremer haastte zich persoonlijk naar het verwoeste VN-kantoor in Bagdad. De door de Amerikanen geleide coalitie in Irak zal nog meer dieptepunten te verwerken krijgen, maar zal niet van haar koers afwijken, zei hij.

Premier Tony Blair van Groot-Brittannië zei dat de aanslag nog eens de juistheid onderstreept van de Amerikaanse en Britse beslissing om het regime van Saddam Hussein te verwijderen. "Wij zullen onze vastbeslotenhei d om een beter Irak te bewerkstelligen niet door terroristen laten verzwakken."

Rusland noemde de aanslag "een barbaarse daad", gericht tegen de stabilisering van Irak. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de aanslag de noodzaak bevestigt van "een bredere en gezamenlijke deelname van de internationale gemeenschap in Irak."

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder verzekerde Annan van Duitslands "volledige steun" en noemde het in het nationaal belang van Duitsland mee te werken aan de wederopbouw van Irak. Schröders minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer sprak zijn afschuw uit over de aanslag en zei dat Duitsland zich opnieuw voor een centrale rol van de VN in Irak zal inzetten.

De Franse president Jacques Chirac zei verontwaardigd te zijn en sprak zijn "totale veroordeling" uit. Hij noemde het werk van de VN in Irak "voorbeeldig en essentieel" en prees Vieira de Mello voor diens "intelligente en moedige" optreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Alom reacties van afschuw over aanslag in Bagdad

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken