Bekijk het origineel

WTO nadert akkoord over medicijnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

WTO nadert akkoord over medicijnen

2 minuten leestijd

GENEVE (RTR) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) lijkt een uitweg te hebben gevonden in een langslepende kwestie over de beschikbaarheid van goedkope medicijnen voor ontwikkelingslanden.

WTO-directeur Supachai Panitchpakdi zei gisteren dat de 146 lidstaten van zijn organisatie een akkoord "zeer dicht" zijn genaderd.

De kwestie heeft de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en ontwikkelingslanden lange tijd vertroebeld. De Amerikanen weigerden tot dusver in te stemmen met een voorstel van eind vorig jaar, dat alle overige WTO-lidstaten, waaronder Nederland, wel steunden.

Onder druk van de farmaceutische industrie eiste de Amerikaanse regering een lijst van levensbedreigende ziekten waarvoor goedkope import van medicijnen zou zijn toegestaan. De VS wilden daarmee voorkomen dat ontwikkelingslanden op grote schaal patenten gaan schenden op bijvoorbeeld de Viagra-pil.

In Genève, het hoofdkwartier van de WTO, wordt nu gewerkt aan een compromis, dat de zorgen van de Amerikanen moet wegnemen. Het is de bedoeling dat de rijkere ontwikkelingslanden aangeven dat zij niet zonder noodzaak gebruik zullen maken van de mogelijkheid om medicijnen goedkoper te produceren of te importeren. Ook moeten de WTO-lidstaten beloven parallelle import tegen te gaan.

Een akkoord over medicijnen kan een belangrijke impuls betekenen voor de onderhandelingen die de WTO-leden momenteel voeren over vrijere wereldhandel. In deze zogenoemde Doha-ronde toonden de ontwikkelingslanden zich verbitterd over het gebrek aan bereidwilligheid in de westerse wereld om hen een betere positie in de internationale handel te geven.

In september houdt de WTO in de Mexicaanse badplaats Cancun een topconferentie om de hobbels glad te strijken. Minister Brinkhorst van Economische Zaken is dan vice-voorzitter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

WTO nadert akkoord over medicijnen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken