Bekijk het origineel

Economische krimp raakt mkb

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Economische krimp raakt mkb

Aantal arbeidsplaatsen neemt op jaarbasis af

2 minuten leestijd

DELFT (ANP) - De ondernemersorganisatie MKB-Nederland verwacht dat het midden- en kleinbedrijf dit jaar een economische krimp van "enkele tienden van procenten" zal laten zien.

Daardoor neemt voor het eerst sinds de jaren tachtig het aan-tal banen in middelgrote en kleine ondernemingen op jaarbasis af.

Dat schrijft de organisatie in het vanmorgen gepubliceerde rapport "Vacaturemarkt MKB 2003". In de periode juli 2002 tot en met juni 2003 is de werkgelegenheid al met 66.000 voltijd- en deeltijdbanen afgenomen. MKB-Nederland gaat ervan uit dat het patroon van banenverlies zich het komend jaar "onverminderd zal voortzetten."

Vooral de industrie en metaaltechnische sectoren blijven economisch in het slop zitten. Bijna de helft van het werkgelegenheidsverlies in het midden- en kleinbedrijf over de twaalf maanden tot juli van dit jaar komt voor rekening van deze bedrijfstakken. Ook is banenverlies in de groothandel en non-fooddetailhandel groot (respectievelijk 18 en 15 procent).

De economische krimp in het midden- en kleinbedrijf is dit jaar volgens MKB-Nederland wel kleiner dan de achteruitgang van 0,75 procent in 2002. De oorzaken van de krimp zijn onder andere minder investeringen, weinig vertrouwen bij ondernemers en de bescheiden groei van de bestedingen van consumenten.

MKB-Nederland is positiever gestemd over volgend jaar. "In 2004 zou bij optredend en doorzettend herstel boven het verwachte gemiddelde (van de totale Nederlandse economie) van circa 1 procent kunnen worden uitgekomen."

Op basis van een NIPO-onderzoek concludeert MKB-Nederland dat er op 1 juli bijna 2,8 miljoen mensen werkten bij het midden- en kleinbedrijf. Dit betekent dat 37 procent van alle Nederlanders daar werkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Economische krimp raakt mkb

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken