Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Geen plannen voor evacuatie VN-medewerkers"

2 minuten leestijd

BAGDAD/NEW YORK - De Verenigde Naties hebben nog geen plannen voor een massale evacuatie van hun medewerkers in Irak. Dat heeft de woordvoerder van de volkerenorganisatie, Salim Lone, vanmorgen in Bagdad gezegd.

Eerder meldden andere VN-stafleden dat vandaag nog alle buitenlandse werknemers van het hoofdkwartier in Bagdad naar Jordanië zouden worden overgevlogen. Lone sprak buiten het verwoeste complex echter tegen dat zo'n beslissing is genomen. "De enigen die naar Jordanië gaan, zijn de mensen die medisch gecontroleerd moeten worden."

Daarnaast gaat ook een groep naar Amman die volgens planning toe was aan een korte vakantie. Volgens de woordvoerder wordt de situatie vanavond in een vergadering geëvalueerd.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de VN-Veiligheidsraad lieten los van elkaar weten dat de VN zich niet door geweld laten afschrikken en blijven helpen bij het herstel van de vrede en de stabiliteit in Irak. Annan zei dat Irak zo snel mogelijk volledig onafhankelijk moet worden. Tegelijkertijd wees VN-woordvoerder Fred Eckhard erop dat de VN tegenover elke regering die mensen levert om in Irak te werken de verplichting hebben "om het gevaar voor hun veiligheid in overweging te nemen."

De veiligheidscommissie van de VN-Stafraad riep Annan op "alle operaties in Irak op te schorten en het personeel terug te trekken tot er maatregelen genomen kunnen worden om de veiligheid te verbeteren." Annan zei echter vanmorgen dat de VN zich niet uit Irak zullen terugtrekken.

Vorige maand uitte Annan al zijn zorgen over een reeks aanslagen, waarvan er een gericht was tegen het VN-hoofdkantoor in het Canal Hotel, ook het doelwit van de aanslag van gisteren.

Op 29 juni werd voor het VN-kantoor een reeks schoten gelost. Op 5 juli werd het kantoor van de Internationale Organisatie voor Migratie in Mosul, die met de VN samenwerkt, getroffen door een raketgranaat. Een dag later werden in Mosul een kantoor van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) en een voertuig van het WFP bestookt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken