Bekijk het origineel

Rabobank schikt in Enron-affaire

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rabobank schikt in Enron-affaire

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Rabobank en Royal Bank of Canada hebben een schikking getroffen over een gecompliceerde transactie met het teloorgegane Amerikaanse energieconcern Enron.

Afgesproken is dat Rabobank haar branchegenoot niet 517 miljoen dollar, maar 195 miljoen betaalt voor een lening aan Enron die niet meer is terugbetaald.

De schikking is gisteren bekendgemaakt door Royal Bank of Canada. Een woordvoerder van de Rabobank bevestigde de overeenkomst, waarbij ook andere schuldeisers zijn betrokken. De schikking is voorgelegd aan de Amerikaanse faillissementsrechtbank. Die doet op 4 september uitspraak. "Omdat de zaak nog onder de rechter is, geven wij geen commentaar", aldus de woordvoerder.

Rabobank raakte in de kwestie verzeild toen Enron eind 2001 door boekhoudkundige malversaties uitstel van betaling aanvroeg. In de nasleep van het schandaal bleek dat Rabobank Royal Bank of Canada 517 miljoen dollar moest betalen voor een transactie uit november 2000, waarbij Enron via bemiddeling van Royal Bank of Canada aandelen van een ander energiebedrijf had verpand in ruil voor een lening. Rabobank ontving daarbij rente.

De Canadese bank eiste in juni 2002 het geld op, maar Rabobank besloot dit juridisch aan te vechten. De Utrechtse bank voelde zich naar eigen zeggen "willens en wetens" misleid om-dat niets was gemeld over delage kredietwaardigheid vanEnron.

De schikking betekent niet dat alle geschillen tussen de betrokken partijen zijn opgelost. Bepaalde onderdelen van de transactie met Enron liggen nog bij de rechter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rabobank schikt in Enron-affaire

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken