Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Al-Qaida hoog op verdachtenlijst"

2 minuten leestijd

CAIRO - Recente aanslagen, zoals op de Jordaanse ambassade, olie-exportleidingen, de waterleiding en gisteren op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Irak, kunnen een aanwijzing zijn dat buitenlandse terroristische groepen zoals al-Qaida bezig zijn het land te destabiliseren.

De aard van de aanslagen en de doelwitten -Irakezen en neutrale humanitaire hulpverleners- doen volgens experts vermoeden dat islamitische extremisten chaos willen veroorzaken en de inspanningen van de Amerikaanse militaire en civiele autoriteiten voor de wederopbouw teniet willen doen.

Voorgaande aanslagen van getrouwen van Saddam Hussein en andere guerrillastrijders waren geringer van omvang en betroffen geen zelfmoordacties. Het Iraakse Islamitische Nationale Verzet, dat eerder deze week via het televisiestation Al-Jazeera dreigementen uitte aan het adres van de Amerikanen in Irak, meldde zich gisteren opnieuw bij Al-Jazeera om de aanslag te veroordelen en te verklaren dat Irakezen nooit de VN zouden aanvallen.

"Dat binnen twee weken voor de tweede keer effectief gebruik is gemaakt van een autobom wijst op zijn minst op enige buitenlandse betrokkenheid", zegt politiek-risicoanalist Jon Alterman van het Center for Strategic and International Studies in Washington

Daarbij gaat de verdenking als vanzelfsprekend uit naar al-Qaida, dat aan de vooravond van de aanslag op het VN-kantoor een oproep deed aan moslims om in Irak tegen de Amerikanen te komen vechten. Paul Bremer, de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, zei maandag dat er al al-Qaida-terroristen in het land zijn. Volgens minister van Defensie Donald Rumsfeld komen ze voornamelijk via Syrië binnen. "De waarheid is dat iemand die dat wil elk moment kan toeslaan, waar hij wil en met iedere willekeurige techniek (...). Het Iraakse volk is uiteraard de dupe."

Dia'a Rashwan, een expert op het gebied van de radicale islam die verbonden is aan het al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies in Egypte, zegt dat Iraakse guerrillastrijders die de Amerikanen niet als bevrijders maar als bezetters zien "geen problemen hebben met VN-groepen." Al-Qaida heeft dat wel. "De aanslag is logisch binnen de ideologie van al-Qaida."

Het terreurnetwerk van Osama bin Laden staat al lang vijandig tegenover de volkerenorganisatie, die de wat ze noemen "aantasting van Palestijns land door Israël" en de pogingen om Irak in te perken zou legitimeren. Toen na de aanslagen van 11 september 2001 de Verenigde Staten bij de VN steun wierven voor de oorlog tegen de Taliban in Afghanistan, betichtte Bin Laden de VN van steun aan "het onderdrukkende, tirannieke en arrogante Amerika ()."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken