Bekijk het origineel

Mogelijk celstraf voor oorlogsmisdadiger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mogelijk celstraf voor oorlogsmisdadiger

2 minuten leestijd

INGOLSTADT (ANP) - Het Duitse openbaar ministerie in Ingolstadt onderzoekt op verzoek van minister Donner van Justitie of de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber zijn straf alsnog moet uitzitten. De 81-jarige Haarlemmer werd na de oorlog veroordeeld tot levenslang.

Hoofdofficier van justitie H. Walter in Ingolstadt zei gisteren dat het openbaar ministerie al anderhalve maand bezig is te onderzoeken of Faber de Duitse gevangenis in moet. Een rechter moet hier uiteindelijk over oordelen. Of het zo ver komt en wanneer dat zal zijn, kon Walter niet zeggen.

Volgens een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie werd Faber na de oorlog aanvankelijk veroordeeld tot de doodstraf. Deze straf werd later omgezet in levenslang.

Faber werkte bij de Sicherheitsdienst in Groningen. Ook was hij lid van het Sonderkommando Feldmeijer, berucht door represaillemoorden naar aanleiding van verzetsdaden. Faber wist samen met zes andere oud-SS'ers op de avond van 26 december 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda te ontsnappen en vluchtte naar Duitsland.

Minister Donner van Justitie vroeg zijn Duitse collega in juli om zes oud-SS'ers op te pakken. Een van hen is de 87-jarige H. Bikker. De bewaker van kamp Erika bij Ommen, die bekend werd als "de beul van Ommen", moet op 8 september voor de rechtbank in Hagen verschijnen. Volgens zijn advocaat, K. Kniffka, bestaat er nog een kans dat dat niet doorgaat, wegens de slechte gezondheid van zijn cliƫnt.

Ook oud-SS'er Hoogendam behoorde tot deze zes. Hij overleed onlangs op 81-jarige leeftijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Mogelijk celstraf voor oorlogsmisdadiger

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken