Bekijk het origineel

VS willen in Irak meer steun van andere staten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS willen in Irak meer steun van andere staten

3 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse regering overweegt de VN-Veiligheidsraad een nieuwe resolutie voor te leggen waarin afspraken worden gemaakt voor steun bij de wederopbouw van Irak. Het zou dan met name gaan om het leveren van troepen voor politie- en bewakingsdiensten, om zo de Amerikaanse bezettingsmacht te ontlasten.

De Amerikanen hopen dat de aanslag op de VN-vertegenwoordiging in Bagdad dinsdag zo veel internationale verontwaardiging teweeg zal brengen dat landen als India en Turkije, en misschien ook enkele Europese landen, bereid zijn troepen te leveren. Die troepen zouden overigens onder Amerikaans opperbevel komen. Washington is niet van plan derde landen via de Verenigde Naties enige invloed te geven op de ontwikkelingen in Irak.

"Als het er alleen om te doen is om de schok van de aanslag in Bagdad politiek uit te buiten, kan men niet anders zeggen dan dat dit een cynische manoeuvre is om de Amerikaanse taken in Irak te ontlasten", meende een Franse VN-diplomaat. Frankrijk, Duitsland en Rusland verzetten zich eerder dit jaar fervent tegen een mogelijke invasie in Irak. Het is volgens sommige politieke waarnemers nogal naïef van de regering-Bush om nu te verwachten dat die landen bereid zouden zijn troepen te leveren, zonder dat ze via de VN enige zeggenschap krijgt over de gang van zaken in Irak.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, is vandaag naar New York gevlogen voor overleg met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Die leverde gisteren gematigde kritiek op Amerika's Irak-beleid. "Men is uitgegaan van onjuiste verwachtingen en er zijn fouten gemaakt", aldus Annan na het bijwonen van een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Daar werden de VN-vertegenwoordigers herdacht die dinsdag bij de aanslag in Bagdad omkwamen. De Veiligheidsraad nam daarna een verklaring aan waarin werd benadrukt dat de VN de Irakezen zullen blijven helpen bij de wederopbouw van hun land.

Er heerst binnen de Amerikaanse regering duidelijk verdeeldheid over het Irak-beleid. Terwijl Colin Powell via de VN probeert meer internationale steun te krijgen, verklaarde zijn collega van Defensie, Donald Rumsfeld, dat er voldoende troepen in Irak zijn. Senator John McCain zei gisteren in Bagdad echter dat Washington het Irak-beleid opnieuw moet bekijken. "Na deze aanslag moeten wij bezien of wij voldoende mensen in Irak hebben, of wij de juiste mensen in Irak hebben en of wij voldoende geld investeren in de taken die wij ons in Irak gesteld hebben", aldus McCain, die met zes andere senatoren een driedaags bezoek aan Irak brengt.

Volgens Witte-Huiswoordvoerder Scott McClennan is het slechts "een kwestie van tijd" voordat nieuw opgeleide Iraakse eenheden politie- en bewakingsdiensten kunnen overnemen van de Amerikanen. Deskundigen wijzen er echter op dat men minstens een tot twee jaar nodig heeft om mensen daartoe grondig op te leiden. "Dat betekent dat wij in de tussentijd internationale steun nodig hebben of dat wij zelf extra mensen moeten sturen", aldus senator Chuck Hagel, die gisteren samen met zijn collega Joseph Biden een beroep op de regering-Bush deed om meer internationale steun te zoeken voor de wederopbouw van Irak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

VS willen in Irak meer steun van andere staten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken