Bekijk het origineel

Strijd om ADSL-internetter barst los

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Strijd om ADSL-internetter barst los

Dochter telecombedrijf Versatel halveert prijs abonnement

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De strijd om de consument die snel wil internetten via ADSL is gisteren losgebarsten. Nadat internetaanbieder Zon Nederland een goedkoop abonnement introduceerde voor 14,95 euro per maand, kwamen branchegenoten XS4ALL en Tiscali direct met een antwoord.

De prijs die Zon in de markt zet, is grofweg de helft van wat de concurrentie haar klanten berekent. Zon wil zijn aandeel op de markt van ADSL-abonnementen flink vergroten. De dochter van telecombedrijf Versatel heeft momenteel 75.000 tot 80.000 ADSL-aansluitingen bij consumenten. Zij is daarmee nummer 2 op die markt.

Aan het einde van dit jaar wil Zon 100.000 aansluitingen hebben, stelt directeur Gert Post. "Dat is een aandeel van zo'n 15 procent. In 2004 moet dat zeker 20 procent worden." Volgens Post kan Zon goedkoper zijn doordat de onderneming gebruik maakt van het Versatel-netwerk.

Zon ligt echter ver achter op marktleider KPN, die eind juni 500.000 aansluitingen had. Het telefoniebedrijf presenteert morgen een actueel cijfer bij de publicatie van de kwartaalresultaten, zei een KPN-woordvoerster.

Bij de concurrentie van Zon waren tot gisteren budgetversies van ADSL te koop voor ongeveer 30 euro of meer per maand. Als lokkertje is er meestal een eenmalige korting. Freeler biedt bijvoorbeeld Breedband Light aan voor 27,95 euro per maand, maar na een kwartaal betaalt de klant maandelijks 34,95.

Het aantal ADSL-aansluitingen is het afgelopen jaar fors toegenomen. Volgens Zon-directeur Post is de groei echter aan het afvlakken. Er zijn volgens hem nog altijd 3,5 miljoen Nederlanders die internetten door 'gewoon' in te bellen via hun vaste lijn. "Ze zijn gemiddeld 15 tot 17 euro per maand aan internettikken kwijt. Dan is de stap naar het gemiddelde ADSL-abonnement best fors."

Zon verkleint die stap met het zogeheten Breedband Budget. In het abonnement is overigens de eigen telefoondienst ZonTel opgenomen. De klant hoeft weliswaar niet via ZonTel te telefoneren, maar betaalt dan maandelijks 19,95 in plaats van 14,95 euro.

KPN opereert op de ADSL-markt via zijn internetdochters XS4ALL, Het Net en Planet Internet. De laatste twee beraden zich op een reactie op de Zon-actie. XS4ALL was gisteren pijlsnel met haar antwoord. Het bedrijf verlaagt de prijs van zijn Lite-abonnement à 36,95 euro per maand niet, maar de klant kan wel meer data verwerken. De internetaanbieder schroeft de datalimiet op van 2000 naar 5000 megabyte.

Volgens XS4ALL is er sprake van een zorgelijke ontwikkeling. "Consumenten associëren ADSL met snel internet voor een vast bedrag."

De zegsvrouwe wijst erop dat de klant bij Zon Breedband Budget tot maximaal 10 euro per maand moet bijbetalen als hij 250 megabyte overschrijdt.

Volgens Zon-directeur Post valt dat wel mee. "De meeste ADSL-gebruikers overschrijden de 200 megabyte niet in een maand."

Evenals XS4ALL wijst Tiscali erop dat de klant bij Zon veel minder data kan verwerken. Toch kwam de internetaanbieder gisteren met een aanbieding die loopt van 25 augustus tot 21 september.

"Dubbel zo snel en 30 procent goedkoper dan de voordeligste ADSL-aanbieding", stelde een woordvoerster. "En geen adders onder het gras!" Aan Tiscali ADSL Surf is een klant 22,45 euro per maand kwijt met een datalimiet van 2000 megabyte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Strijd om ADSL-internetter barst los

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken