Bekijk het origineel

DTe bekijkt jacht op klanten failliet bedrijf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

DTe bekijkt jacht op klanten failliet bedrijf

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De toezichthouder op de energiesector, DTe, gaat onderzoeken hoe energiebedrijven met hun klanten omgaan.

Dat gebeurt naar aanleiding van klachten die de DTe binnenkrijgt na het faillissement van leverancier EnergyXS.

Een woordvoerster van de DTe zei gisteren dat veel mensen erover klagen dat vertrouwelijke gegevens aan derden worden doorgegeven. Netbeheerders zouden die gegevens doorspelen aan zusterbedrijven die zich bezighouden met de verkoop van stroom in de hoop een nieuwe klant aan de haak te slaan.

De 15.000 zakelijke klanten van EnergyXS hebben tien dagen de tijd om een nieuwe leverancier te zoeken. In die periode krijgen zij energie geleverd en de factuur komt van hun regionale netbeheerder. Die is wettelijk verplicht om de klantgegevens vertrouwelijk te behandelen. Dat betekent volgens de DTe ook dat netbeheerder en verkoopbedrijf binnen hetzelfde concern geen gegevens mogen uitwisselen. DTe krijgt veel meldingen binnen dat dat wel gebeurt.

Ook wil de DTe zekerheid over klachten dat netbeheerders te hoge tarieven berekenen in de periode dat zij tijdelijk energie leveren. Dat zou dan gaan onder het mom dat voor dit soort leveranties extra kosten moeten worden gemaakt. Ook een te korte opzegtermijn of bedreiging met afsluiting als klanten niet snel kiezen voor een nieuwe leverancier, is voor de DTe onderwerp van onderzoek.

De handelwijze van energiebedrijven na het faillissement van EnergyXS noemt de woordvoerster van de toezichthouder een "mooi praktijkvoorbeeld" van wat er allemaal mis kan gaan. "Nu zien we wat er gebeurt dankzij de vele signalen die binnenkomen. Hoe bedrijven zich in dit soort gevallen gedragen." De DTe sluit niet uit dat de bestaande regels worden aangescherpt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

DTe bekijkt jacht op klanten failliet bedrijf

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken