Bekijk het origineel

Sobig.F snelste e-mailvirus ooit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sobig.F snelste e-mailvirus ooit

2 minuten leestijd

APELDOORN - Sobig.F heeft zich ontwikkeld tot het snelst groeiende e-mailvirus ooit. Het virus verspreidt zich sinds afgelopen maandag met enorme snelheid, en maakt daarbij vooral gebruik van digitale postbussen van particulieren.

Sobig is een oude bekende, die al enkele maanden circuleert op internet, maar de nieuwste variant, Sobig.F, kan zich veel sneller verspreiden dan zijn voorgangers. Alle computers die gebruikmaken van Windows als besturingssysteem (vanaf Windows 95) zijn gevoelig voor het virus. Sobig heeft zijn eigen mailprogramma aan boord, zoekt bij binnenkomst op een computer naar alle e-mailadressen die het kan vinden en verstuurt zichzelf daarheen als een attachment met de extensie .pif. Sobig gebruikt andere, op de computer aangetroffen namen als afzender voor het mailvirus. Vanaf 9 september is het niet meer actief. Veiligheidsexpert R. de Jonge van Microsoft zegt dat Sobig zich makkelijk verspreidt, omdat het de beveiliging in het e-mailsysteem Outlook omzeilt.

Het virus richt zelf geen schade aan, maar zet wel een 'deur' open waardoor hackers kunnen binnendringen. Deskundigen van het Finse bedrijf F-Secure vermoeden daarom dat Sobig een truc is van zogenaamde spammers, die op zoek zijn naar slachtoffer-pc's om vandaar ongemerkt grote hoeveelheden reclamemail te versturen.

Pine.nl meldde vanmorgen dat 1 op de 3,7 mailtjes een virus bevat. Een woordvoerder van VirusAlert noemt de razendsnelle verspreiding "onverklaarbaar." Volgens VirusAlert duidt de snelle rondgang van Sobig erop dat particulieren onvoldoende beschermd zijn tegen virussen. Xs4all zegt dat nauwelijks 5 procent van zijn klanten het speciale virusfilter heeft geïnstalleerd. "We weten dat de meeste grote bedrijven wel goed zijn beveiligd. Ze hebben nauwelijks last van het virus", aldus VirusAlert.

De dienst die de overheid in februari heeft ingesteld om burgers te informeren over gevaarlijke computervirussen zegt dat het dinsdag een waarschuwing heeft verstuurd. Na het wormvirus Blaster en de vriendelijke variant Welchia is Sobig het derde hardnekkige virus in twee weken dat computers over de hele wereld teistert.

Microsoft treft naar aanleiding van de derde virusaanval maatregelen. Er is onder meer een Nederlandstalige website geopend met informatie voor thuisgebruikers om hun computer te beschermen tegen virussen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Sobig.F snelste e-mailvirus ooit

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken