Bekijk het origineel

Libië betaalde losgeld voor gijzelaars Sahara

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libië betaalde losgeld voor gijzelaars Sahara

3 minuten leestijd

BAMAKO (AFP/ANP) - Libië heeft 5 miljoen euro losgeld betaald voor de vrijlating van Arjen Hilbers en dertien andere Europeanen die in de Algerijnse woestijn gevangen werden gehouden. Dat hebben diplomatieke bronnen in de Malinese hoofdstad Bamako gisteren gemeld. Volgens de diplomaten besloot Libië op eigen initiatief 5 miljoen euro te betalen en is het geld "niet door Duitse of Malinese handen gegaan." Ze wisten niet waar en wanneer het geld is overhandigd.

Russische soldaten gedood in Grozny

MOSKOU (AFP/DPA) - Negen Russische militairen zijn gistermiddag om het leven gekomen door een bomaanslag in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Een autobom werd vanaf een afstand tot ontploffing gebracht toen een militaire colonne langsreed, hebben Russische legerwoordvoerders gisteren tegen het persbureau Interfax gezegd. Twee andere militairen raakten door de aanslag gewond. Tsjetsjeense rebellen hebben hun aanvallen op Russische militaire doelen de laatste maanden opgevoerd, vooruitlopend op de presidentsverkiezingen op 5 oktober.

Leger Colombia pakt duizenden rebellen op

BOGOTA (EFE) - De strijdkrachten van Colombia hebben dit jaar naar eigen zeggen al bijna 4700 linkse rebellen of rechtse paramilitairen opgepakt en gevangengezet. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Bogota tonen de massale detenties aan dat het harde beleid van president Uribe tegen het geweld in het land zijn vruchten afwerpt. Het aantal gevangengenomen rebellen ligt zeker 75 procent hoger dan vorig jaar, aldus de zegsman. Onder de gedetineerden zijn bijna 1500 leden van rechtse paramilitaire groepen.

Politie onderzoekt vierde schietincident

CHARLESTON (ANP) - De politie onderzoekt of er een verband is tussen een schietincident bij een winkel woensdagavond laat in de buurt van de stad C harleston in West-Virginia en drie sluipmoorden in de Amerikaanse staat de afgelopen twee weken. Een meisje werd bij Charleston beschoten, maar bleef ongedeerd, aldus de nieuwszender CNN. De moeder van het meisje zei tegen CNN dat de kogel net het hoofd van haar dochter miste. De vrouw zei dat de schutter vanaf een donkerbruine vrachtwagen met gouden streep het vuur had geopend.

Ex-marinier VS aan Londen uitgeleverd

MANCHESTER (AP) - De Amerikaanse ex-marinier Toby Studabaker is gisteren door Duitsland aan Groot-Brittannië uitgeleverd. De 31-jarige Studabaker verdween medio juli enkele dagen spoorloos met een 12-jarig Brits meisje, Shevaun Pennington, dat hij via internet had ontmoet. Studabaker werd door de politie in Frankfurt op een vliegtuig naar Manchester gezet, waar hij bij aankomst werd opgewacht door de plaatselijke politie. Hij moet in Groot-Brittannië voor de rechtbank verschijnen op verdenking van ontvoering.

Acteur schiet met scherp op collega

MEXICO-STAD (AP) - Een Mexicaanse acteur heeft tijdens een filmopname een collega doodgeschoten nadat hij een pistool met echte kogels in plaats van losse flodders had gekregen. Dat meldden de autoriteiten gisteren. In de scène moest Flavio Peniche zes mensen neerschieten. Na twee keer te hebben gevuurd realiseerde hij zich dat collega-acteur Antonio Velasco gewond was geraakt. Leden van de crew belden een ambulance. Velasco overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Verboden Algerijnse krant verschijnt weer

ALGIERS (AP) - De Algerijnse krant Liberté, een van de zes kranten die maandag een verschijningsverbod kregen opgelegd, is gisteren opnieuw verschenen. De uitgever van de krant herhaalde de beschuldiging dat de Algerijnse regering de persvrijheid aan banden probeert te leggen. De krant Liberté liet weten dat ze 16 miljoen euro had betaald om opnieuw te mogen verschijnen. "Ze probeerden ons het zwijgen op te leggen. We betalen om te blijven bestaan. We betalen om onafhankelijk te blijven", schreef uitgever Farid Alilet in de editie van gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Libië betaalde losgeld voor gijzelaars Sahara

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken