Bekijk het origineel

Amnestie Argentijnse junta nietig verklaard

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amnestie Argentijnse junta nietig verklaard

2 minuten leestijd

BUENOS AIRES (ANP) - De Argentijnse Senaat heeft gisteren de amnestiewetten voor schenders van de mensenrechten tijdens het juntabewind (1976-1983) nietig verklaard. Vorige week nam het Huis van Afgevaardigden dezelfde beslissing. De uiteindelijke beslissing over de amnestie ligt echter in handen van het Argentijnse gerechtshof.

De amnestiewetten zijn enkele jaren na beëindiging van het juntabewind ingesteld. De Argentijnse president Kirchner oefent druk uit op het gerechtshof om de wetten te annuleren. De beslissingen van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden worden gezien als steun in de rug van de president. Die nam sinds zijn installatie eerder dit jaar verscheidene maatregelen waardoor schenders van de mensenrechten mogelijk alsnog kunnen worden vervolgd.

De kans dat het gerechtshof snel een uitspraak over de wetten doet, is uiterst klein. De president van het hof is afgetreden en een opvolger is nog niet benoemd. De waarnemend voorzitter voelt er weinig voor een dergel ijk gevoelig onderwerp te behandelen.

Tijdens het juntabewind zijn naar schatting 15.000 tot 30.000 tegenstanders van het militaire regime om het leven gekomen. De meesten van hen werden ontvoerd. Hun lichamen zijn nooit teruggevonden.

De leiders van het juntabewind kunnen door de nietigverklaring van de amnestiewetten overigens niet voor schendingen van de mensenrechten worden vervolgd. Jorge Videla en Emilio Massera zijn berecht en veroordeeld in 1985, maar kregen enkele jaren later gratie van de toenmalige president, Carlos Menem.

Tegen Videla loopt in Argentinië nog wel een andere zaak. Hij is aangeklaagd wegens het ontvoeren van kleine kinderen van politieke tegenstanders. Hij staat onder huisarrest.

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon heeft de regering gisteren gevraagd Argentinië om de uitlevering te verzoeken van veertien voormalige officieren wegens misdrijven ten tijde van de militaire dictatuur. Dinsdag vroeg Garzon al om de uitlevering van 25 andere officieren en één burger. In totaal wil de rechter 46 Argentijnen laten vervolgen wegens genocide, terrorisme en foltering. Drie Argentijnen zijn voortvluchtig, drie zijn overleden. Onder de veertien nieuwe namen zijn ook de voormalige juntaleiders Jorge Videla en Emilio Massera.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Amnestie Argentijnse junta nietig verklaard

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken