Bekijk het origineel

Van der Knaap wil vrouwelijke generaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van der Knaap wil vrouwelijke generaal

2 minuten leestijd

BREDA - Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vindt het tijd worden voor een vrouwelijke generaal bij de krijgsmacht. "Dit decennium" moet ze er komen. Vrouwen worden voor het leger steeds belangrijker, maar onder de 110 generaals is geen enkele vrouw.

Van der Knaap sprak gisteren op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda tijdens een symposium over 25 jaar vrouwelijke officieren.

Hij brak een lans voor meer vrouwen in de krijgsmacht en vooral meer hooggeplaatste vrouwen. Van der Knaap laat daarom onderzoeken of het mogelijk is vrouwelijke toppers uit de overheid of het bedrijfsleven rechtstreeks als topambtenaar, kolonel of generaal aan te stellen op functies die geen specifieke gevechtservaring vergen. Dat kan binnen een moderne krijgsmacht waar de nadruk tijdens crisisbeheersingsoperaties ligt op communicatieve en sociale vaardigheden, stelt de bewindsman.

In de huidige, behoorlijk gesloten personeelsstructuur van Defensie duurt het gemiddeld dertig jaar voor iemand van de KMA het tot generaal schopt. De eerste lichting vrouwen werd 25 jaar geleden tot de officiersopleidingen van de KMA (land- en luchtmacht) en de KIM (marine) toegelaten. Zes vrouwen zijn inmiddels tot kolonel bevorderd, maar om de felbegeerde generaalsrang te halen, moeten zij het opnemen tegen ruim 400 mannelijke kolonels.

De staatssecretaris wil ondanks de voorgestelde forse bezuinigingen bij Defensie vasthouden aan het streven om in 2010 12 procent van de krijgsmacht te laten bestaan uit vrouwen. Vorig jaar was dat 8,5 procent. Bij de uitvoering van de bezuinigingsmaatregelen zal daar nadrukkelijk rekening mee worden gehouden, aldus de bewindsman.

Kolonel R. Hagemeijer, commandant van de Tactische Helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht, liet weten niet blij te zijn met de positieve discriminatie van vrouwen. "Er komt personeel binnen dat we anders niet binnen hadden gelaten." Hij is bang dat het halen van de streefcijfers ten koste zal gaan van de kwaliteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Van der Knaap wil vrouwelijke generaal

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken