Bekijk het origineel

Kelly vreesde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kelly vreesde "dood in het bos" te eindigen

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - De Britse wapeninspecteur David Kelly heeft begin dit jaar gezegd dat hij "dood in het bos" zou eindigen als de VS en Groot-Brittannië Irak aanvielen. Dat getuigde een Britse diplomaat gisteren voor de commissie die onderzoek doet naar de omstandigheden rond Kelly's zelfmoord.

Kelly leek destijds te doelen op een tegen hem gerichte wraakactie van Irakezen, zei David Brouchner, een Britse vertegenwoordiger bij de VN-conferentie voor ontwapening in Genève. Brouchner hechtte weinig belang aan Kelly's opmerking, tot die vorige maand dood werd aangetroffen in een bos in Oxfordshire. Toen realiseerde Brouchner zich dat Kelly mogelijk iets heel anders bedoelde.

Kelly maakte de opmerking eind februari in een gesprek over Kelly's pogingen Iraakse collega's ervan te overtuigen openheid van zaken te geven. Als ze dat deden, zou er geen aanval komen, was Kelly's boodschap - terwijl hij zelf ook wel in de gaten had dat dit verre van zeker was. Als er toch een oorlog zou komen, zou Kelly een leugenaar blijken en zou hij zijn Iraakse contacten hebben verraden, met voor hen mogelijk fatale consequenties. Kelly zelf zou dan waarschijnlijk "dood in het bos" eindigen, zei hij zelf.

De door Lord Hutton geleide onderzoekscommissie probeert opheldering te verschaffen over de gebeurtenissen die leidden tot Kelly's zelfmoord. Kort voor Kelly's dood was bekend geworden dat hij de belangrijkste bron was geweest voor een bericht van BBC-journalist Andrew Gilligan. Daarin werd gemeld dat de Britse regering informatie over de Iraakse massavernietigingswapens had aangedikt om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. Het bericht leidde tot een hooglopende ruzie tussen de BBC en de regering.

De Britse premier Blair zal volgende week donderdag getuigen voor de Hutton-commissie. Voorzitter Lord Hutton maakte de komst van de Britse regeringsleider gisteren wereldkundig. Ook verklaarde hij dat een dag eerder minister van Defensie Hoon zijn verhaal zal komen doen voor de commissie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kelly vreesde

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken