Bekijk het origineel

Artsen tegen handel in zaad- en eicellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Artsen tegen handel in zaad- en eicellen

1 minuut leestijd

UTRECHT - Artsenorganisatie KNMG roept haar leden op geen medewerking te verlenen aan het verkrijgen van geslachtscellen als deze op commerciële wijze worden verworven. De KNMG reageert hiermee op de voorgenomen webhandel in zaad- en eicellen van het bedrijf Babydonors.com.

Op initiatief van de KNMG is momenteel ook een internationale verklaring in de maak tegen handel in zaad- en eicellen. Naar verwachting neemt de World Medical Association deze verklaring volgende maand aan.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf Babydonors was aanvankelijk van plan om in september te beginnen met de verkoop van zaad- en eicellen via internet aan lesbische of onvruchtbare paren, of alleenstaande vrouwen. Volgens de website van KNMG kunnen ze de zaadcellen voor 2500 euro bestellen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot een onderzoek naar het bedrijf in te stellen. Commerciële handel in sperma en eicellen is in strijd met de embryowet, die alleen onkostenvergoedingen en kostprijsdoorberekening toestaat. "De KNMG vindt het van belang dat deze regels in acht worden genomen door iedereen die op dit gebied in Nederland diensten aanbiedt. Ook als dit gebeurt via internet. Maar al eerder is geconstateerd dat dienstverleners via internet niet te dwingen zijn om nationale regelingen na te leven", aldus een woordvoerder van de KNMG.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Artsen tegen handel in zaad- en eicellen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken