Bekijk het origineel

Canada ontmaskert vermeende terroristen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Canada ontmaskert vermeende terroristen

Politie arresteert negentien Pakistanen

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Canadese autoriteiten hebben negentien Pakistanen gearresteerd die verdacht worden van het beramen van terroristische plannen in Canada. Volgens de krant Toronto Star volgden de arrestaties na een onderzoek dat in februari begon.

Een van de gearresteerden vroeg toen een permanent visum voor Canada aan. Hij zei te studeren aan het Ottawa Business College. Daar was hij echter onvindbaar. Bij nader onderzoek bleek de 'student' over een banksaldo te beschikken van 40.000 Canadese dollar (ruim 26.000 euro). Dit wekte enig wantrouwen, want de man had volgens zijn documenten geen reguliere bron van inkomsten.

Het onderzoek, dat werd geleid door de Royal Canadian Mountain Police (RCMP) en Canada's immigratiedienst, leidde naar een aantal Pakistanen die in groepen van vier of vijf samenwoonden. Zeer schaars samenwoonden overigens. Hun appartementen bevatten gewoonlijk enkele matrassen en een computer. Zij verhuisden regelmatig en deden dat ook weer in groepjes.

Een van de gearresteerden nam vlieglessen, waarbij hij regelmatig een van zijn medebewoners meenam als passagier. Bij zijn trainingsvluchten vloog de aanstaande piloot regelmatig over een kerncentrale. Diezelfde kerncentrale werd onlangs bezocht door twee leden van de groep. Die vroegen aan de bewaking toegang tot het terrein omdat zij "een wandeling langs het strand wilden maken."

Volgens een woordvoerder van de RCMP hadden enkele verdachten via relaties in de bouwsector toegang tot kernmateriaal dat vaak in de bouwsector wordt gebruikt. Dit materiaal zou gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van een zogenoemde "vuile bom". Dat is een gewone springlading verpakt in kernmateriaal. De materiƫle schade van zo'n bom is niet zo groot, maar een explosie kan een groot terrein nucleair vervuilen. Bovendien heeft zo'n bom volgens deskundigen een grote psychologische werking.

De negentien arrestanten worden voorlopig vastgehouden op grond van overtredingen van Canada's immigratiewet. Zodra de autoriteiten beslissen dat de groep een "bedreiging voor de nationale veiligheid" vormt, kan men de verdachten voor onbepaalde tijd vasthouden. Een advocaat die de belangen van de arrestanten behartigt, heeft hun arrestatie "een verkrachting van het recht" genoemd. "Het enige misdrijf waaraan zij schuldig zijn is blijkbaar dat zij uit het buitenland komen en moslim zijn", aldus advocaat Syed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Canada ontmaskert vermeende terroristen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken