Bekijk het origineel

Petroplus stoot succesvolle stations van Tango af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Petroplus stoot succesvolle stations van Tango af

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Oliemaatschappij Petroplus heeft besloten zich te ontdoen van Tango, de succesvolle keten van onbemande benzinestations. Op die manier hoopt de onderneming weer winstgevend te worden.

Dat maakte het bedrijf gisteren bekend bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers. Petroplus heeft een belang van 95 procent in Tango, dat in Nederland 54 onbemande tankstations telt. Eerder dit jaar verhoogde het zijn belang in Tango nog, maar nu staat het hele onderdeel in de etalage.

Volgens de directie presteerden de tankstations het afgelopen halfjaar beter dan verwacht. Eind dit jaar zal het aantal pompstations van Tango tot zeventig zijn uitgebreid en eind volgend jaar moeten het er honderd zijn. Dan moeten de pompstations een marktaandeel hebben van 5 procent. "Als we er een nette prijs voor krijgen, verkopen we ergens in de komende twaalf maanden. Zo kunnen we de balans versterken", aldus topman M. van Poecke.

Directeur M. Schröder van Tango heeft pas "zeer onlangs" gehoord dat moederbedrijf Petroplus af wil van zijn succesvolle dochter. Niet omdat het slecht gaat, weet Schröder. "We gaan voortvarend door met de uitbouw van Tango. Ik blijf daar heel graag aan meedoen." Schröder bezit bijna 5 procent van de aandelen in de prijsvechter.

Tango stak in maart 2000 met het eerste onbemande tankstation alle grote oliemaatschappijen de loef af. Esso en Shell gaven schoorvoetend toe dat ze nu ook over dit "concept" gingen denken. De diesel en de benzine van Tango zijn veel goedkoper omdat de stations niet meer bieden dan een zelfbedieningspomp, die in werking treedt na registratie van pinpas en pincode en een videocamera. Alle toeters en bellen van de tot dan geëxploiteerde stations waren erafgehaald.

Petroplus is ook van plan om zijn lng-activiteiten (vloeibaar gas) in Wales voor een deel van de hand te doen. Het bedrijf wil af van onderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren. De nadruk moet komen te liggen op de groei van de tankopslag, de groothandel in olie en olieproducten en de internationale handel. "We gaan terug naar de basis", aldus Van Poecke.

In de eerste helft van dit jaar boekte Petroplus een verlies van 42,4 miljoen euro, tegen een winst van 16,6 miljoen in de eerste zes maanden van 2002. In juni gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing. Petroplus moest in het eerste halfjaar fors afschrijven op de boekwaarde van zijn raffinaderij in Antwerpen. Verder speelden lagere winstmarges en slechte marktomstandigheden Petroplus parten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Petroplus stoot succesvolle stations van Tango af

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken