Bekijk het origineel

Toeristen boycotten IJsland om walvisjacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Toeristen boycotten IJsland om walvisjacht

3 minuten leestijd

REYKJAVIK (DPA/ANP) - Steeds meer toeristen zeggen hun vakantie op IJsland af omdat het land na veertien jaar weer op walvissen jaagt. De toerismebranche maakt zich grote zorgen over de annuleringen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. Een manager van Iceland Travel vreest nog veel meer opzeggingen, verklaarde zij gisteren tegen het internetpersbureau NFI in de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

Rellen in Nigeria

eisen bijna 100 levens

LAGOS (RTR) - Bijna honderd mensen zijn om het leven gekomen en duizend gewond geraakt tijdens etnische rellen in de Nigeriaanse oliestad Warri afgelopen week. Dat heeft het Nigeriaanse Rode Kruis gisteren gemeld. De stammen Ijaw en Itsekiri bestrijden elkaar vanwege de olierijkdommen en politieke macht in Nigeria.

Kosovaren beschieten

Servische soldaten

BELGRADO (AP) - Servische grenstroepen zijn donderdagavond in een vuurgevecht geraakt met Kosovaarse Albanezen toen die probeerden een lading gestolen hout met een vrachtwagen de grens over te smokkelen. Dat heeft het Servische leger gisteren meegedeeld. Bij het incident raakte niemand gewond. Het vuurgevecht had plaats bij de grenspost Mrce aan de provinciegrens tussen Servië en Kosovo. Een patrouille van het Servische leger hield daar een met brandhout geladen vrachtwagen van etnische Albanezen aan. De inzittenden van de vrachtwagen openden daarop het vuur, dat door de Servische soldaten werd beantwoord.

Negen doden bij strijd

Turken en Koerden

ANKARA (AP) - Bij een vuurgevecht tussen het Turkse leger en Koerdische rebellen in de provincie Batman in Zuidoost-Turkije zijn gisteren twee Turkse soldaten en zeven rebellen omgekomen. Dat heeft het Turkse leger bekendgemaakt. Drie Turkse soldaten raakten gewond. Twee weken geleden wees de Koerdische rebellengroepering Kadek een aanbod voor amnestie van de regering van de hand als een poging van Ankara om de rebellenbeweging te breken.

Russische erecode

voor verkiezingen

MOSKOU (AP) - De belangrijkste politieke partijen in Rusland hebben samen met hun campagneleiders en journalisten gisteren een erecode vastgesteld, waarin zij verklaarden zich fatsoenlijk te zullen gedragen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van december. Dat meldde het Russische persbureau ITAR-Tass. De erecode, officieel het "Verkiezingen 2003-pact" genaamd, wordt gesteund door 27 van de 43 geregistreerde partijen in Rusland, een aantal journalistenorganisaties en politiek adviseurs. De ondertekenaars van het pact beloven elkaar in de verkiezingscampagne niet te belasteren en geen "oorlog met kompromat", een Russisch acroniem voor compromitterend materiaal, te beginnen.

Schröder toch niet met

Berlusconi naar opera

VERONA (AP) - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is gisteravond niet zoals gepland naar de opera gegaan met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Berlusconi heeft zijn bezoek aan de opera afgezegd uit vrees voor demonstraties, zei Schröders woordvoerder in Verona. Een werkontbijt is vanochtend wel gewoon doorgegaan. Schröder is in Verona op uitnodiging van Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie. Berlusconi was uitgenodigd door de burgemeester van Verona. Berlusconi en Schröder zouden de gelegenheid aangrijpen om hun ruzie van deze zomer bij te leggen.

Laatste gletsjer in

Zuidoost-Alpen smelt

LJUBLJANA (DPA) - Wegens de aanhoudende hitte verdwijnt de laatste gletsjer in de zuidoostelijkste bergen van de Alpen. De duizend jaar oude ijsmassa in Slovenië smelt compleet weg. De Sloveense krant Dnevnik meldde gisteren dat de gletsjer dit jaar niet zal overleven. Omvatte de Zeleni Led in 1946 nog 15 hectare, van de ooit aanzienlijke vlakte zijn nog slechts enkele "bescheiden" en vuile restanten over. De gletsjer bevindt zich bij de hoogste top van de Sloveense Alpen, de 2864 meter tellende Triglav.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Toeristen boycotten IJsland om walvisjacht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken