Bekijk het origineel

Veel grove taal op basisschool

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel grove taal op basisschool

2 minuten leestijd

UTRECHT - Vrijwel alle kinderen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs vloeken, schelden en gebruiken vieze woorden. De kinderen zelf vinden dat daardoor meer ruzies ontstaan. Naarmate leerkrachten er meer van zeggen, komt grof taalgebruik minder voor.

Dat blijkt uit onderzoek onder 515 leerlingen in groep 7 en 8 van elf openbare en christelijke basisscholen. Het onderzoek werd uitgevoerd door studenten van de Fontyshogeschool in Eindhoven. De resultaten staan vandaag in het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond.

Het blijkt dat 97 procent van de ondervraagde kinderen vloekt, scheldt of vieze woorden gebruikt. De meeste kinderen doen dat meerdere keren per week en geven zelf aan dat ze niet precies weten waarom ze het doen. Kinderen die niet vloeken en schelden, weten wel waarom ze het niet doen: het is onfatsoenlijk en beledigend voor anderen.

Kinderen gebruiken vooral grove woorden als anderen het ook doen en als uitlaatklep voor emoties. Ze vinden zelf dat ze er meestal niets mee bereiken. Vooral meisjes zeggen achteraf spijt te hebben van hun grove woorden. Slechts 1 procent van de kinderen vindt het stoer om te vloeken of te schelden.

Kinderen spreken elkaar nauwelijks aan op grof taalgebruik. Meestal doen hun ouders of leerkrachten dat. Bijna de helft van de kinderen gebruikt minder grove woorden als er iets van wordt gezegd.

De kinderen zeggen dat ze het vloeken niet overnemen van de televisie. Dat is opmerkelijk. Een recent onderzoek van de Bond tegen het vloeken toont aan dat de televisie wel een verkeerde invloed heeft op het taalgebruik van kinderen.

De onderzoekers hebben een video gemaakt, "Ik baal van grove taal". Bij de video horen groepsopdrachten en rollenspellen om kinderen bewust te maken van hun taalgebruik. Ook kunnen de kinderen een contract tekenen waarin ze beloven dat ze elkaar op grove woorden zullen aanspreken en zelf niet zullen vloeken en schelden. De Bond tegen het vloeken is blij met het initiatief, aldus het Onderwijsblad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Veel grove taal op basisschool

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken