Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Kleine kans op goedkoop ticket"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De kans om een vliegticket te bemachtigen tegen de stuntprijs waarvoor goedkope luchtvaartmaatschappijen ze aanbieden, is soms niet groter dan 16 procent.

Dat concludeert de Consumentenbond op basis van een steekproef, waarvan de resultaten gisteren zijn verschenen in De Reisgids van de bond. De belangenorganisatie heeft geprobeerd bij vijf luchtvaartmaatschappijen (Basiq Air, easyJet, Ryanair, Virgin Express en Air Berlin) tickets tegen de aanbiedingsprijs te kopen. "Ondanks dat we ruim een halfjaar als boekingsperiode tot onze beschikking hadden, valt de kans op het goedkoopste ticket ons een beetje tegen", aldus de Consumentenbond.

Van de prijsstunters kwam volgens de bond vaak Ryanair het beste uit de bus. Dit bedrijf gaf de meeste kans op een goedkoop ticket, waarbij de prijzen soms zelfs onder het actietarief lagen. Het goedkoopste ticket werd in veruit de meeste gevallen gevonden op de reisdatum donderdag tot en met maandag. Het voordeligst vliegen was naar de bestemming Londen.

Volgens de Consumentenbond doen de luchtvaartmaatschappijen geheimzinnig over het aantal vliegtuigstoelen die zij voor de stuntprijs aanbieden. "Zeker is dat het er in ieder geval weinig zijn", stelt de bond vast. Of de stoelen worden slechts een heel korte periode in de aanbieding gedaan.

De belangenorganisatie waarschuwt bovendien voor bijkomende kosten, waardoor de consument met het goedkope ticket uiteindelijk toch duurder uit is. Deze extra kosten beginnen al met een toeslag (van 5 tot 6,50 euro bij easyJet) die de budgetmaatschappijen rekenen voor betaling met een creditcard. "Een beetje flauw, aangezien de creditcard het enige betaalmiddel is dat bij de boeking gebruikt kan worden", oordeelt de bond.

Ook wijken de budgetmaatschappijen veelal uit naar vliegvelden die verder van de stad liggen, waardoor de reiziger extra geld kwijt is aan bus- en taxiritten. Verder nemen, net als veel 'gewone' luchtvaartmaatschappijen, stuntvliegers allerlei (verplichte) kosten, belastingen en toeslagen niet in de ticketprijs mee. De Consumentenbond is hier fel op tegen, omdat het een vertekend beeld zou opleveren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken