Bekijk het origineel

Houtskool maken voor een aardappel extra

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Houtskool maken voor een aardappel extra

2 minuten leestijd

SOACHA - José Luis Lamus Rocha is klein voor zijn 14 jaar, maar zijn gezicht heeft de trekken van een volwassen man. José Luis en zijn tien broers en zussen hebben nauwelijks tijd om kind te zijn.

Als de kinderen niet op school zitten, helpen ze van 's morgens vroeg tot 's avonds laat hun moeder met het maken van houtskool voor de verkoop aan restaurants en bakkers.

"We hebben hier geen tijd om te spelen", zegt de met roet bedekte José Luis terwijl hij de rokende kolen sorteert. Het werk is eentonig en smerig, maar de familie verdient er omgerekend 12,50 euro per week mee, genoeg om aardappels, rijst en suiker te kunnen kopen. Vlees is een zeldzame luxe.

De tien kinderen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar werken in een sloppenwijk op een heuvel ten zuiden van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Iedere dag staan ze in de hitte van de vuren waarin het hout wordt verkoold en ademen ze het roet in. De heuvel ligt bezaaid met krotten omgeven door stinkend vuilnis. Daar komen zwermen vliegen op af.

Dromen

Het geld dat de familie verdient met de productie van houtskool bedraagt nog niet de helft van het wettelijk minimumloon in Colombia. Maar er zijn weinig banen in het land dat al veertig jaar wordt verscheurd door een burgeroorlog. De Colombiaanse overheid schat dat rond de anderhalf miljoen kinderen in het land werken, de meesten onbetaald.

"Ik heb van mijn ouders geleerd hoe je houtskool produceert en nu weten mijn kinderen hoe het moet", zegt Flor Maria Rocha, de 44-jarige moeder van José Luis. Haar kinderen dromen van een beter leven en hopen ooit te kunnen ontsnappen aan de armoede, die zij delen met tweederde van de Colombiaanse bevolking van 44 miljoen mensen.

"Ik wil gewoon beter af zijn dan mijn moeder en op een dag achter een computer werken", zegt José Luis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Houtskool maken voor een aardappel extra

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken