Bekijk het origineel

Israël dreigt met nieuwe liquidaties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Israël dreigt met nieuwe liquidaties

3 minuten leestijd

JERUZALEM - Israël beschouwt alle leiders van Hamas als doelwit en zal tot nieuwe liquidaties overgaan als de Palestijnse autoriteiten niet op korte termijn overgaan tot de aanhouding en ontwapening van extremisten. Dat hebben verscheidene hooggeplaatste Israëlische legerfunctionarissen gisteren gezegd, een dag na de moord op het vooraanstaande Hamas-lid Ismail Abu Shanab in Gaza.

Palestijnse leiders zeggen dat zij na de bomaanslag van dinsdag op een bus in Jeruzalem op het punt stonden de extremisten aan te pakken, maar dat Israël deze plannen met de aanslag op Abu Shanab heeft doorkruist. Hamas e n de Islamitische Jihad hebben wraak gezworen en hun in juni afgekondigde eenzijdige bestand opgezegd.

Een andere Hamas-leider, Abdel Aziz Rantisi, die in juni zelf een Israëlische raketaanval overleefde, zei op de begrafenis van Abu Shanab dat een geheim leiderschap klaarstaat om het roer over te nemen als hij en andere kopstukken van Hamas worden omgebracht. Meer dan 15.000 Palestijnen woonden de begrafenis van Abu Shanab en zijn twee lijfwachten bij en beloofden hun dood te vergelden. In Gaza-stad gingen gistermiddag ongeveer 100.000 Palestijnen de straat op om de laatste eer te bewijzen aan Abu Shanab. Dat meldde het Franse persbureau AFP. Een correspondent sprak van de grootste Palestijnse demonstratie sinds het begin van de volksopstand eind 2000.

Met de liquidatie van Abu Shanab vergold Israël een zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem die aan twintig Israëliërs het leven kostte, onder wie zes kinderen. Regeringswoordvoerder Avi Pazner zei dat de aanvallen op extremisten een vorm van zelfverdediging zijn en noodzakelijk om voort te kunnen gaan op de weg naar vrede.

De Amerikaanse regering laat de tegoeden van zes leiders van Hamas bevriezen. Dat heeft de Amerikaanse president Bush gisteren gezegd. Hij zei dat ook tegoeden van vijf groepen die ervan worden verdacht Hamas te steunen, worden bevroren.

In Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, kwam gisteren een Palestijn om het leven toen het Israëlische leger het vuur opende. Twee andere Arabieren raakten zwaargewond, zo is van Palestijnse officiële bron vernomen.

De Israëlische krant Ma'ariv publiceerde gisteren een kaartspel met de foto's van 34 Palestijnse extremisten, naar het voorbeeld van de Amerikanen, die dat deden met portretten van de 55 meest gezochte functionarissen van het bewind van Saddam Hussein in Irak. De belangrijkste figuur in het Israëlische kaartspel is Hamas-oprichter sjeik Ahmed Yassin; ook Yasser Arafat prijkt op de lijst.

Het nieuwe geweld ondergraaft de toch al zwakke positie van de Palestijnse premier Mahmud Abbas. Bij de Palestijnen genoot Abbas weinig steun meer, omdat zijn gesprekken met Israël niet tot de vrijlating van duizenden Palestijnse gevangenen hebben geleid. Ook bij de Israëliërs heeft hij het nu verbruid. Volgens een peiling van het onderzoeksbureau Dahaf, die in de krant Yediot Ahronot werd gepubliceerd, wil 62 procent van de Israëliërs het overleg met Abbas verbreken en vindt maar 35 procent dat Israël door moet gaan met concessies zoals voorzien in de routekaart naar vrede.

De Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft zijn adviseur Osama al-Baz naar Arafat gestuurd, in een kennelijke poging het bestand te redden. Volgens de Israëlische legerradio zal Al-Baz ook een ontmoeting hebben met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Israël dreigt met nieuwe liquidaties

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken