Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"De vorm alleen is niet genoeg"

Fruytier-scholengemeenschap beleeft twintigste jaaropening

3 minuten leestijd

RIJSSEN - "Er wordt onze school nog wel eens verweten dat we alleen maar de vorm benadrukken. Maar dat is helemaal niet waar. Met alleen maar vorm mogen we geen genoegen nemen. Maar we moeten streven naar harmonie tussen inhoud én vorm."

Dat zei ds. A. Schreuder, predikant van de gereformeerde gemeente van Rijssen-Zuid, gisteravond bij de jaaropening van de Jacobus Fruytier-scholengemeenschap in de Noorderkerk in Rijssen. De Rijssense predikant mediteerde over Jeremia 11:6: "Hoort de woorden dezes verbonds, en doet dezelve."

Volgens de predikant kreeg Jeremia de opdracht om de wet te prediken toen het godsdienstige leven van Juda erg oppervlakkig geworden was. "De vorm was er nog wel, de mensen offerden nog wel en gingen naar de tempel. En zolang ze daar de bekende klanken nog hoorden, vonden ze het wel goed. Gaat het bij ons ook niet vaak zo als we zondags de wet horen lezen? Wat doet het ons nog?"

Ds. Schreuder wees op het grote gevaar van oppervlakkigheid. "Dan krijgt de zonde juist kans om binnen te sluipen. Jeremia hield een preek van slechts twee punten, maar die klonk als een bazuin: Hoort en doet! Jeremia moest al die rustig voortlevende mensen onrustig maken, want als er niet meer is dan de vorm, zal de Heere Zijn volk straffen. Wat is de les van dit aangrijpende hoofdstuk voor onze school? God eist van ons gehoorzaamheid en daaraan wil Hij Zijn zegen geven", aldus ds. Schreuder.

Vmbo-sectordirecteur B. Midavaine wees op het belang van rust en regelmaat in de opvoeding van de kinderen. "We leven in een postmoderne samenleving, een ikgerichte consumptiemaatschappij. Alles willen we hebben en alles willen we doen. Gevolg is dat het gezinsleven onder grote druk is komen te staan."

"Hebben we nog tijd voor onze kinderen?" vroeg hij de ouders. "Zijn er nog momenten van bezinning?" Midavaine wees verder op het voorrecht van het hebben van eigen scholen, bekostigd door de overheid. "Maar ook dat komt steeds meer ter discussie te staan. Waarderen we een eigen school wel genoeg? Wat een voorrecht dat docenten leerlingen nog wijzen op het ene nodige. Wat een voorrecht dat ouders, ambtsdragers en onderwijsgevenden eenheid vertonen in de opvoeding van de kinderen." De Apeldoornse sectordirecteur wees erop dat het gebed dan ook niet gemist kan worden in het gezin, de school en de kerk om vast te houden aan Gods Woord en de belijdenis.

De Fruytier-scholengemeenschap telt ruim 2700 leerlingen en heeft vestigingen in Rijssen, Apeldoorn en Uddel. Verder zijn er besprekingen gaande met het Van Lodensteincollege in Amersfoort om te komen tot een nieuwe vestiging in Barneveld.

Het schooljaar werd ook geopend in de Grote Kerk te Apeldoorn, waar ds. A. van Voorden en drs. H. Westerink het woord voerden. In de kerk van de oud gereformeerde gemeente aan de Schaapsweg in Ede spraken ds. D. Heemskerk en ing. E. Klein en in de kerk van de gereformeerde gemeente in Nunspeet ds. A. Schot en drs. H. A. van Zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken