Bekijk het origineel

Twentekanaal zwaar vervuild na brand Enschede

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Twentekanaal zwaar vervuild na brand Enschede

3 minuten leestijd

ENSCHEDE (ANP) - Door de hevige brand bij bandenfabrikant Vredestein in Enschede is het Twentekanaal zwaar verontreinigd. Dat is gisteren gebleken uit monsters die eerder door Rijkswaterstaat waren genomen. Met het vele bluswater zijn giftige stoffen vanaf het fabrieksterrein in het kanaal terechtgekomen.

De verontreiniging heeft zich, ondanks maatregelen van Rijkswaterstaat, inmiddels verspreid over een groter gebied van het Twentekanaal (bovenstrooms van de sluis bij Hengelo). De instantie raadt dan ook iedereen ten sterkste af water uit het kanaal te halen, of erin te gaan zwemmen of vissen. Om verdere verspreiding van de vervuiling te voorkomen, blijft de sluis bij Hengelo gesloten. Daardoor is er voor nog onbepaalde tijd geen scheepvaartverkeer mogelijk.

De brand brak vrijdagavond rond 20.45 uur uit in het grondstoffenmagazijn van de fabriek. De brandweer van de nabijgelegen luchthaven Twente trok een schuimgordijn op om te voorkomen dat het vuur naar de productiehal zou overslaan. Enkele honderden personeelsleden van Vredestein werden geƫvacueerd. Volgens brandweer en politie is dat aan de hand van gereedliggende draaiboeken "probleemloos verlopen." Een brandweerman liep lichte brandwonden op.

Direct na de brand plaatste Rijkswaterstaat schermen in het Twentekanaal om te voorkomen dat het vuil, waaronder naast verontreinigde stoffen ook gestold rubber en olie, zich niet verder kon verspreiden. Waterbedrijf Vitens stopte meteen na het uitbreken van de brand met het innemen van water uit het kanaal. De drinkwatervoorziening voor Enschede komt volgens Rijkswaterstaat voorlopig niet in gevaar. Ook het waterschap Regge en Dinkel onttrekt geen water meer uit het kanaal. Rijkswaterstaat hoopt dat het Twentekanaal binnen nu en zes weken weer schoon is.

Zaterdag werd bekend dat de roet die door de brand neerkwam in de Enschedese wijk Twekkelerveld niet schadelijk is voor de volksgezondheid en dat de hoeveelheid roetneerslag meeviel. De gemeente verzocht eerder bewoners in de wijk dringend geen groente en fruit uit de moestuin te eten en kinderen niet in zandbakken te laten spelen. De GGD en de gemeente adviseerden vrijdagavond de circa 5000 bewoners van Twekkelerveld al deuren en ramen dicht te houden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De directie begon vandaag het overleg met verzekeraars over de schade. Directeur J. Mos kon gisteren nog geen schatting van de geleden schade doen.

De bedrijfsbrandweer hield gisteravond de asresten van het 500 vierkante meter grote magazijn nog vochtig. De synthetische rubbers die er lagen opgeslagen zijn nog verhit.

Volgens Mos zijn er geen zichtbaar smeulende resten meer. "Niettemin willen we voorkomen dat er resten van stoffen in de lucht komen", zei hij.

De bedrijfsbrandweer blijft in elk geval de komende 24 uur paraat. Mos verwacht dat Vredestein in de loop van de week weer volledig in bedrijf zal zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Twentekanaal zwaar vervuild na brand Enschede

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken