Bekijk het origineel

Waterstand Rijn zakt naar nieuw record

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Waterstand Rijn zakt naar nieuw record

2 minuten leestijd

LELYSTAD (ANP) - De waterstand in de Rijn bij Lobith zakt deze week naar een nieuw laagterecord van 7,15 meter boven NAP of nog minder. Pas tegen het weekeinde verwacht het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad een stabilisatie en daarna mogelijk een lichte stijging.

Dat blijkt uit de voorspelling die vanmorgen is gemaakt op basis van de gegevens van de weersverwachting in Zwitserland, Duitsland en Nederland. Pas donderdag voorzien Duitse en Nederlandse meteoreologen regen van enige betekenis in het stroomgebied van de Rijn. Volgens een woordvoerder van het Infocentrum zal het water dan rond zaterdag in Nederland weer iets stijgen, maar geen tientallen centimeters.

Vorige week maandag bereikte de rivier bij Lobith een historisch lage stand van 7,17 meter boven NAP. Het vorige laagterecord stond op 7,22 meter boven NAP in 1947. Maar volgens het Infocentrum staat het vast dat het nieuwe record van vorige week binnen enkele dagen zal sneuvelen. De Rijn steeg vorige week na het laagterecord van vorige week maandag naar ongeveer 7,50 meter boven NAP. Maandag was de waterstand echter alweer gezakt naar 7,27 meter.

De regen die tot donderdag in Zwitserland en Duitsland valt, heeft geen invloed op de waterstand van de rivier. Ook in die landen is het zo droog dat dat water meteen wegzakt in de bodem. Daarna moet de rivier zich nog opvullen. In Duitsland komt de Rijn veel nevengeulen en grindgaten tegen, die ook eerst vollopen, voordat er meer rivierwater naar Nederland zal stromen.

De afvoer van rivierwater in de Rijn bij Lobith zakt snel terug. In het weekeinde passeerde er nog 1003,5 kubieke meter water per seconde, maar maandagmorgen was dat nog maar 926,7 kubieke meter per seconde. Dat heeft direct gevolgen voor de stroomsnelheid van het water. Het is mogelijk dat er verderop in het land nog meer maatregelen moeten worden genomen om het water in beweging te houden en de vaargeul met name in de Waal als drukstbevaren rivier op peil te houden. De binnenscheepvaart kampt nu al weken met vrachtbeperkingen door het lage water.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Waterstand Rijn zakt naar nieuw record

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken