Bekijk het origineel

Ex-priester in gevangenis in VS vermoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ex-priester in gevangenis in VS vermoord

Zaak-Geoghan trok wereldwijd aandacht

2 minuten leestijd

BOSTON - De Amerikaanse ex-priester John Geoghan, die centraal stond in het kinderseksschandaal binnen de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk, is zaterdag vermoord in de gevangenis in Shirley (Massachusetts). Volgens een woordvoerster van het gevangeniswezen is hij door een medegevangene vermoord.

Het lijkt erop dat Geoghan is gewurgd, aldus officier van justitie John Conte. De voormalige priester werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar was niet meer te redden. De man die ervan wordt verdacht hem gewurgd te hebben, zit een levenslange straf uit en kan een aanklacht wegens moord tegemoet zien. Vandaag wordt er een autopsie op het lichaam van Geoghan uitgevoerd.

De 67-jarige voormalige priester werd vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van zeker negen jaar wegens aanranding van een jongetje in een zwembad. In totaal dienden ongeveer 130 mensen een aanklacht in tegen Geoghan wegens seksueel misbruik van minderjarigen in de buurt van Boston. Hem wachtten nog twee à drie andere rechtszaken.

Het aartsbisdom Boston was in maart 2002 bereid 20 tot 30 miljoen dollar schadeloosstelling te betalen aan 86 slachtoffers van de priester. De rechtbank veroordeelde hem tot tien jaar cel wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Met deze schikking wilde het aartsbisdom talloze rechtszaken voorkomen.

Geoghan heeft in een periode van dertig jaar honderden minderjarigen in zes parochies misbruikt. Het aartsbisdom probeerde aanvankelijk documenten over seksueel misbruik door priesters geheim te houden. De kerk gaf uiteindelijk de documenten vrij nadat een advocaat van een van de slachtoffers hier drie jaar voor had gestreden en na een rechtszaak die was aangespannen door The Boston Globe.

De zaak van Geoghan leidde tot wereldwijde beroering in de RK-Kerk. Uiteindelijk moest kardinaal Law van het bisdom Boston het veld ruimen. Law werd verweten Geoghan en andere priesters die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van minderjarigen alleen maar over te plaatsen naar andere parochies zodat zij ongehinderd met hun praktijken door konden gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ex-priester in gevangenis in VS vermoord

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken