Bekijk het origineel

Consumenten positiever over economie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Consumenten positiever over economie

2 minuten leestijd

VOORBURG - De Nederlandse consument is een stuk positiever geworden over de economie. Bij de industrie is het vertrouwen in de economie daarentegen nog niet toegenomen.

Vooral over de ontwikkelingen in de komende twaalf maanden is het oordeel minder somber dan vorige maand. Wel houden Nederlanders nog steeds de hand op de knip omdat het geen goede tijd is voor grote aankopen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen.

De vertrouwensindex van het CBS is door het gegroeide optimisme op de hoogste stand van dit jaar beland. Als sinds januari schommelt het vertrouwen rond het niveau van begin jaren tachtig. Toen zat Nederland in het einde van een recessie.

De verbetering is voornamelijk toe te schrijven aan een optimistischer kijk van de consumenten op de nabije toekomst. Dit geldt vooral voor hun oordeel over het economisch klimaat en in mindere mate voor hun oordeel over de eigen financiële situatie.

Ondanks het minder negatieve toekomstbeeld van de consumenten, bleef de koopbereidheid van de consument in augustus gelijk op een laag niveau. De consumenten oordelen wel iets positiever over de financiële situatie van het eigen huishouden in de komende twaalf maanden. Daarentegen zijn ze iets negatiever dan in juli over de financiële situatie van hun eigen huishouden in de afgelopen twaalf maanden. Consumenten vinden de tijd nog steeds ongunstig voor het doen van grote aankopen als koelkasten, televisies en computers. Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, lag in augustus op vrijwel hetzelfde niveau als een maand eerder. Begin dit jaar daalde het producentenvertrouwen scherp en vanaf februari bleef het ongeveer op hetzelfde niveau.

Uit de conjunctuurtest van de industrie van het CBS blijkt verder dat de ondernemers voor de periode augustus tot en met oktober een vrijwel gelijkblijvende productie verwachten.

Ook de deelindicatoren waaruit het producentenvertrouwen is opgebouwd, wijzigden nauwelijks. Het oordeel over de voorraden gereed product verbetert marginaal. De ondernemers voorzien net als in voorgaande maand nauwelijks een verbetering van de bedrijvigheid in de komende drie maanden. De ondernemers in de sector halffabrikaten zijn minder somber over de verwachte bedrijvigheid in deze periode en voorzien een lichte toename van de productie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Consumenten positiever over economie

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken