Bekijk het origineel

Koerden slaags met Turkmenen in Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koerden slaags met Turkmenen in Irak

2 minuten leestijd

KIRKUK (AP) - Bij geweld tussen Koerden en Turkmenen in Noord-Irak zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Zaterdag sloeg de onrust over naar het noordelijker gelegen Kirkuk. Aanleiding voor het geweld was vermoedelijk de beschadiging vrijdag door Koerdische strijders van een pas heropend Turkmeens islamitisch heiligdom in de stad Tuz Kharmato.

Een menigte van honderden Koerden en Turkmenen raakte vrijdagavond in Tuz Kharmato slaags. Iraakse politieagenten vuurden waarschuwingsschoten af, die twee Turkmenen het leven kostten, zo meldde het Amerikaanse leger. In totaal kwamen bij de gevechten drie Turken en vijf Koerden om.

Zaterdag brak geweld uit in Kirkuk. Volgens de Turkse pers verzamelden zich honderden Turkmeense betogers bij een overheidsgebouw, waarna strijders van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) het vuur openden. Twee Turkmenen kwamen daarbij om het leven, meldde het Turkse persbureau Anatolia. De door de Amerikanen benoemde burgemeester van Kirkuk, de Koerd Abdul Rahman Mustafa, bevestigde dat twee mensen om het leven zijn gekomen, maar hij zei er niet bij of het om Koerden of Turkmenen ging.

Twee standbeelden van Turkmeense helden in het centrum van Kirkuk werden zaterdagavond met granaatwerpers onder vuur genomen. In de nacht van zaterdag op zondag waren schoten te horen, maar het was onduidelijk van wie die afkomstig waren. Na de granaataanval werden de standbeelden bewaakt door Iraakse politieagenten. Amerikaanse troepen lieten zich niet in de stad zien.

"De situatie baart ons zorgen. We werken samen met het stadsbestuur om de problemen op te lossen", zei een officier van het Amerikaanse leger in Kirkuk.

Kirkuk, Tuz Kharmato en omgeving vormen een olierijk gebied dat wordt bevolkt door Arabieren, Turkmenen en Koerden. Onder Saddam Hussein werd een deel van de Turkmenen en Koerden verdreven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Koerden slaags met Turkmenen in Irak

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken