Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Berlijn wil arrestatiebevel voor ontvoerders toeristen"

2 minuten leestijd

BERLIJN (AP/RTR) - Het openbaar ministerie van Duitsland gaat een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen voor de gijzelnemers van de groep westerse toeristen, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, die een halfjaar geleden in Algerije werden ontvoerd.

Dat berichtte zaterdag de krant Der Spiegel. De Duitse autoriteiten zouden een videoband in handen hebben waarop de gijzelnemers te zien zijn.

Een woordvoerder van het federale openbaar ministerie, Hartmut Schneider, wilde geen commentaar geven op het bericht in Der Spiegel. Hij zei alleen dat de bevrijde gijzelaars, die woensdag terugkeerden naar Duitsland, pas sinds donderdag worden ondervraagd.

Algerije houdt de extremistische moslimbeweging Salafisten Groep voor Prediking en Strijd (GSPC) verantwoordelijk voor de ontvoering. De Algerijnse krant El Khabar publiceerde zaterdag een verklaring van een GSPC-leider die de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opeist. De verklaring dateert van 18 augustus en is ondertekend door Amari Saifi, ook bekend als Abderazak al-Para.

De Duitse minister van Defensie, Peter Struck, riep de bevrijde toeristen op niet te proberen geld te verdienen met hun verhaal.

Hij zei dat Duitsland veel kosten heeft gemaakt om de gijzelaars op vrije voeten te krijgen. "Uit respect voor de belastingbetalers mogen we verwachten dat mensen geen profijt trekken uit hun gijzeling, maar de bedragen die zij verdienen aan foto's en verhalen, beschikbaar stellen aan de staat", aldus Struck in een interview met Welt am Sonntag. Er gaan in Duitsland geluiden op om gegijzelden zelf te laten betalen voor de kosten van hun gijzeling als zij op vakantie zijn gegaan in risicogebieden.

Verscheidene Duitse media berichtten dit weekeinde dat Duitsland via de autoriteiten van Mali losgeld van 5 miljoen euro aan de ontvoerders heeft betaald. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren op deze berichten. Maar minister Struck liet eerder weten dat de gezamenlijke kosten die gemoeid waren met de onderhandelingen en de vrijlating "enorm" waren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken