Bekijk het origineel

FNV kiest voor estafetteacties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FNV kiest voor estafetteacties

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De vakbonden binnen de FNV vinden het nog te vroeg om een landelijke staking te organiseren.

De bonden, samen vertegenwoordigd in de vakcentrale FNV, besloten gisteren dat ze eerst met het kabinet gaan praten over de voorgenomen miljardenbezuinigingen. De kans dat het dit najaar toch tot stakingen komt, acht de vakcentrale "vrij groot."

"Wij zijn somber over de kans dat we er samen met het kabinet uitkomen", aldus een woordvoerster van de vakcentrale. "Het gat dat het kabinet trekt, wordt steeds groter. Een landelijke staking is daarom niet uitgesloten."

De ambtenarenbond Abvakabo FNV lanceerde zaterdag het plan voor een landelijke stakingsdag tegen de kabinetsmaatregelen om 3,9 miljard euro extra te snijden. Daarmee komen de bezuinigingsplannen van het kabinet uit op 17 miljard euro. FNV Bondgenoten, de grootste partij binnen de vakcentrale FNV, liet weten positief tegenover de stakingsplannen te staan.

Desondanks hebben de veertien vakbonden binnen de federatieraad gisteren besloten om tijdens het najaarsoverleg, dat gepland staat vanaf 14 oktober, met de regering te praten over de bezuinigingen. "We willen eerst proberen om zaken te doen met het kabinet", zei de FNV-woordvoerster.

Voor die tijd zullen de FNV-bonden hun acties wel voorzichtig opvoeren. Na Prinsjesdag, halverwege september, beginnen de vakbonden in Rotterdam met lunchbijeenkomsten om de actiebereidheid onder werknemers te peilen. De bedoeling is dat deze bijeenkomsten worden overgenomen in andere steden. Daarnaast blijft de FNV zijn achterban informeren over de gevolgen van de ingrijpende maatregelen van de regering.

Het CNV reageerde gisteren terughoudend op eventuele stakingsplannen. De christelijke vakbonden zetten in op "overleg en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

FNV kiest voor estafetteacties

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken