Bekijk het origineel

Weer natuurbranden door droogte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weer natuurbranden door droogte

3 minuten leestijd

WEITEVEEN (ANP) - De uitzonderlijke droogte heeft door heel Nederland ook gisteren weer geleid tot diverse natuurbranden.

In natuurgebied het Amsterdamse Veld, in de omgeving van Weiteveen, woedt sinds het begin van gisteravond een grote veenbrand. Dat heeft de brandweer Emmen gemeld.

Een gebied van ruim 5 hectare is volgens de brandweer inmiddels verloren gegaan. Het vuur breidt zich snel verder uit. Staatsbosbeheer en drie brandweerkorpsen uit Emmen en omgeving krijgen ondersteuning van korpsen uit Duitsland bij de bestrijding van het vuur.

Volgens de brandweer kan het nog even duren eer de brand onder controle is. Omdat het om een veenbrand gaat en het vuur zich onder de grond verspreidt, is het erg lastig blussen, aldus de brandweer. Er is een fikse rookwolk zichtbaar boven het gebied.

Een bermbrand in Utrecht-West ter hoogte van het spoorwegemplacement aan de Cartesiusweg heeft gistermiddag het treinverkeer tussen Utrecht-Den Haag, Utrecht-Leiden en Utrecht-Rotterdam anderhalf uur platgelegd.

Om 16.10 uur meldde een machinist dat 3 tot 4 meter hoge vlammen uit het struikgewas naast het spoor tegen de bovenleiding sloegen. De NS haalde uit voorzorg de spanning van de leiding. De brandweer had het vuur omstreeks 17.30 uur onder controle. Vanaf dat moment kon het treinverkeer langzaam worden hervat. Duizenden reizigers strandden op het Centraal Station in Utrecht door de stremming van het treinverkeer. De NS zette bussen in. Rond 18.00 uur, toen het treinverkeer weer op gang kwam, bedroeg de vertraging vijftien tot dertig minuten. Treinen moeten stapvoets rijden.

Over de oorzaak van het vuur is nog niets bekend, meldde een woordvoerder van de Railverkeersleiding van de NS.

In duingebied Ganze en Langepan in Wassenaar heeft gistermiddag rond 16.00 uur een korte, hevige duinbrand gewoed. Daarbij is 3 tot 4 hectare natuurgebied afgebrand. Dat meldde de brandweer Haaglanden.

Tientallen brandweerlieden van diverse korpsen uit de regio en de hulpdienst van beheerder Duinwaterleidingbedrijf DZH hebben het vuur op traditionele wijze uitgeslagen. Het was in ongeveer een uur onder controle.

De kans op brand in de duinen groeit door de aanhoudende droogte. "Het is triest. Er hoeft maar iets te gebeuren en de boel schiet in de fik", zegt woordvoerder M. Koene van de brandweer in de regio Haaglanden.

Vorige week waren er ook al problemen in Monster en in Den Haag richting Scheveningen.

De burgemeesters van de gemeenten op de Noordwest-Veluwe hebben besloten het rook- en stookverbod in de natuurgebieden met ingang van morgenmiddag op te heffen. Vanaf dat moment gelden weer de gebruikelijke voorschriften voor roken en stoken in elke gemeente.

Het rook- en stookverbod in de natuurgebieden werd maandag 11 augustus afgekondigd in verband met de aanhoudende droogte en de grote kans op het ontstaan van onbeheersbare natuurbranden.

Inmiddels is er weer een kleine hoeveelheid regen gevallen en is het risico op een explosieve uitbreiding van een brand afgenomen. Vanaf midden van deze week voorspelt het KNMI veel regen, zodat het gevaar nog meer zal afnemen.

De regionale brandweer wijst er echter wel op dat het overla nog erg droog is. De brandweer blijft daarom ook de komende tijd met extra materieel uitrukken om een beginnende brand snel de kop in te drukken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Weer natuurbranden door droogte

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken