Bekijk het origineel

Confrontatie tussen Korea's

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Confrontatie tussen Korea's

2 minuten leestijd

SEOUL - De Zuid-Koreaanse marine heeft vandaag waarschuwingsschoten gelost nadat een patrouilleboot van de Noord-Koreaanse marine Zuid-Koreaanse wateren was binnengevaren. Dat heeft Zuid-Korea gemeld.

Het Noord-Koreaanse schip maakte nadat het was gewaarschuwd rechtsomkeert en een gewapende confrontatie bleef uit, zo werd gezegd. De patrouilleboot voer de Zuid-Koreaanse wateren bijna 500 meter binnen. Mogelijk deed het dit per ongeluk, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De maritieme grens tussen de twee Korea's is niet duidelijk gemarkeerd.

Het incident had plaats een dag voordat in de Chinese hoofdstad Peking onderhandelingen beginnen over het omstreden kernwapenprogramma van Noord-Korea. De Noord-Koreaanse delegatie kwam vanochtend in Peking aan. Zij zal daar vanaf morgen tot en met vrijdag overleg voeren met afgevaardigden uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Zuid-Korea en Japan. Diplomaten uit deze landen kwamen gisteren al in China aan.

De landen zullen naar verwachting op de Noord-Koreanen inpraten in de hoop dat het vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten land zijn nucleaire projecten beperkt of staakt.

In de Residentie van de Gedistingeerde Gasten in het westen van de Chinese hoofdstad worden volgens waarnemers waarschijnlijk niet direct concrete resultaten geboekt. In april praatten de VS en Noord-Korea onder leiding van China ook al over het kernwapenprogramma van Pyongyang, maar dat bleef zonder resultaat. Morgen is de club van bezorgden evenwel groter, omdat ook Japan, Zuid-Korea en Rusland aanschuiven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Confrontatie tussen Korea's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken