Bekijk het origineel

EU gaat weer hulp aan Liberia geven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EU gaat weer hulp aan Liberia geven

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De regeringen van de lidstaten van de Europese Unie zijn gisteren overeengekomen om opnieuw hulp aan Liberia te geven. Vorig jaar bevroor de EU alle hulp uit onvrede over de politieke situatie. De Europese Commissie heeft een hulppakket van 50 miljoen euro voorgesteld voor de wederopbouw van het West-Afrikaanse land.

De EU wil Liberia weer helpen nu er na het vertrek van de Liberiaanse president Charles Taylor een vredesverdrag is getekend tussen regeringstroepen en rebellen. Het geld zal in termijnen worden vrijgemaakt om de vredesmissie in Liberia te ondersteunen, de demobilisatie van de strijders te financieren en te beginnen met de opbouw van een democratie. Ongeveer 1500 Nigeriaanse en 200 Amerikaanse militairen bewaken voorlopig de broze vrede, in afwachting van een grotere vredesmacht.

De Liberiaanse regering meldde gisteren aanhoudende gevechten tussen rebellen in het diamantrijke noorden van het land. Berichten van zondag op de staatsradio dat er de afgelopen dagen een slachting onder de burgerbevolking heeft plaatsgevonden, worden tegengesproken.

Hoewel de interim-regering ontkent dat de burgerbevolking te lijden heeft onder gewelddadigheden van de zijde van de rebellen, melden verscheidene bronnen dat er de afgelopen dagen wel degelijk tientallen doden zijn gevallen.

De voormalige Liberiaanse diplomaat Wanti zei gisteren dat vorige week vrijdag zeker 27 inwoners van zijn geboortedorp zijn gedood door strijders van de Beweging voor Democratie in Liberia, een van de kleinere rebellengroeperingen in de Liberiaanse burgeroorlog. Ook andere ooggetuigen melden doden onder de burgerbevolking.

Westerse waarnemers vrezen dat gevechten tussen de verschillende rebellengroeperingen zullen leiden tot een nieuwe binnenlandse oorlog.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

EU gaat weer hulp aan Liberia geven

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken