Bekijk het origineel

Sjiieten in Irak eisen grotere veiligheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sjiieten in Irak eisen grotere veiligheid

Massale betoging in Bagdad

2 minuten leestijd

BAGDAD (AP) - Duizenden sjiitische moslims hebben gisteren in Bagdad gedemonstreerd voor het hoofdkwartier van de door de VS geleide militaire coalitie. Ze vinden dat de coalitietroepen niet genoeg doen om de veiligheid te bewaren. De betogers uitten hun boosheid over de bomaanslag bij het huis van een vooraanstaande sjiitische geestelijke in het zuiden en over de afzijdigheid van de coalitietroepen tijdens etnisch bloedvergieten in Noord-Irak.

Na een uur verplaatste de manifestatie zich naar een bureau van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Volgens de betogers heeft de PUK afgelopen weekend het geweld tussen Koerden en sjiitische Turkmenen in Tuz Kharmato veroorzaakt. De PUK beweert dat aanhangers van de verdreven dictator Saddam Hussein de gespannen situatie in het land proberen uit te buiten door etnische conflicten uit te lokken.

In Tikrit, de thuisbasis van Saddam Hussein, arresteerden Amerikaanse militairen twee leden van Saddams Fedayeen-militie en vijf mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse troepen. De aanhoudingen zijn onderdeel van acties tegen gewapende Saddam-loyalisten en cellen die aanslagen plegen op Amerikaans, Brits en VN-personeel in Irak.

In de buurt van de stad Hamurrabi, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Bagdad, vond het Amerikaanse leger een grote wapenopslagplaats. Volgens een legerwoordvoerder werden ongeveer 400 kisten met munitie voor luchtafweergeschut, 200 granaten, 70 zakken kruit en 300 ontstekers in beslag genomen. Aan wie de wapens toebehoorden is nog niet duidelijk.

Het Amerikaanse leger meldde de dood van één soldaat als gevolg van "friendly fire". Het totaal aantal gedode soldaten sinds het einde van de gevechten op 1 mei komt daarmee op 138. Dat zijn er evenveel als tijdens de oorlog zelf.

Vier Georgische mijnopruimers raakten in Irak gewond bij een ongeluk met een munitietransport. Dat heeft de Georgische staatstelevisie gemeld. Een van de militairen is er slecht aan toe en is voor behandeling overgebracht naar de VS. Over de toedracht is niets bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Sjiieten in Irak eisen grotere veiligheid

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken