Bekijk het origineel

Ontreddering na plotselinge vlucht voor water

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ontreddering na plotselinge vlucht voor water

2 minuten leestijd

WILNIS - Voor de geëvacueerde inwoners van Wilnis is de tegenstelling bizar: juist tijdens de extreme droogte moeten zij op de vlucht voor het water. "Ik ben helemaal de kluts kwijt", aldus de 74-jarige mevrouw D. van Mosch.

Tegen het middaguur sijpelt het water langzaam weg, in de richting van de Ringvaart. Het laat een spoor van vernielingen na. Binnen, in de getroffen woningen, is alles nat: het parket, de meubels, de kelders. De tuinen in de woonwijk zijn volledig vernield en auto's die niet op tijd weg konden, zijn fors beschadigd.

"Het is verschrikkelijk", zegt mevrouw Van Mosch. De situatie in haar seniorenwoning, gevestigd op korte afstand van de plaats waar het gat in de dijk werd geslagen, heeft ze zelf nog niet in ogenschouw kunnen nemen, maar ze weet zeker dat ze weinig goeds heeft te verwachten. "Het water heeft er zeker een meter hoog gestaan. Ook de kast met kleding zal wel volgelopen zijn." In haar pyjama moest de bejaarde inwoonster van Wilnis de afgelopen nacht in allerijl het huis uit. Ze werd omstreeks kwart over twee gewekt door brandweermannen die op de ramen en deuren bonsden. "Ik schrok wakker en moest meteen het huis uit. Ik kon alleen nog m'n tas met m'n portemonnee te pakken krijgen. De rest moest ik achterlaten." Twee brandweermannen hielpen de vrouw naar een etage hogerop. "Alleen had ik het nooit gered. Het water gutste langs de deur naar binnen. Het was levensgevaarlijk." Enkele uren later werd mevrouw Van Mosch, samen met andere bewoners van de seniorenhuizen, met motorboten afgevoerd naar de dijk. Daar stonden bussen gereed die de inwoners naar cultureel centrum De Meijert in Mijdrecht brachten.

De evacuatie uit Wilnis gebeurde op vrijwillige basis. Iemand die niet meeging, is wethouder D. Brouwer, bij wie het water aan de drempel van de woonkamer bleef staan. "Ik maak geen deel uit van het rampenteam, maar ik wilde niet vertrekken. Ik heb zo goed en zo kwaad als het ging mensen geholpen om weg te komen." Brouwer werd om twee uur door zijn vrouw gewekt. "Zij hoorde auto's claxonneren en mensen schreeuwen. Toen ik hoorde dat de dijk was doorgebroken, ben ik onmiddellijk poolshoogte gaan nemen. Het is werkelijk ongehoord wat er is gebeurd. De dijk is over een grote lengte wel zo'n 20 meter opgeschoven."

Van paniek is volgens de SGP/CU-wethouder geen sprake. "De mensen zijn wel ontredderd. Er heerste grote verbazing en verwondering. Dat dit in een tijd van grote droogte gebeurt, is onvoorstelbaar. Tegelijk heeft het mogelijk ook met de droogte te maken. Vermoedelijk is de dijk daardoor instabiel geworden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ontreddering na plotselinge vlucht voor water

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken