Bekijk het origineel

Kamer nog kritisch over bijstandswet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer nog kritisch over bijstandswet

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer eist belangrijke concessies van het kabinet ten aanzien van het Wetsvoorstel werk en Bijstand. Vooral de verdeling van budgetten over de gemeenten staat ter discussie, maar ook de verplichting voor alleenstaande bijstandsmoeders met jonge kinderen om passend werk te accepteren.

Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) verdedigt het wetsvoorstel (ook wel: nieuwe bijstandswet) deze week in de Tweede Kamer. Tijdens een vooroverleg gaven diverse grote fracties gisteren de waarschuwing af dat zij zeker niet zonder slag of stoot akkoord zullen gaan. Zij hebben nog heel wat noten op hun zang bij de grootscheepse hervorming van de bijstand, die wat het kabinet betreft al op 1 januari aanstaande ingaat.

Kern van het wetsvoorstel is dat gemeenten uiteindelijk de volledige verantwoordelijkheid gaan dragen voor het verstrekken van uitkeringen en voor het beleid om mensen weer aan het werk te helpen (reïntegratie). Zij krijgen daartoe een jaarlijks budget, waarbij ze met effectief beleid geld kunnen uitsparen terwijl slecht beleid vanzelf wordt afgestraft met tekorten. Stapsgewijs moet het eigen risico van de gemeenten de komende jaren worden uitgebreid naar 100 procent.

Maar met de verdeling van die budgetten moet het dan wel eerlijk toegaan, vindt de Kamer. Gemeenten als Dordrecht, Gouda, Ede, Heerlen, Veenendaal en Almelo hebben al geklaagd dat zij zoals het er nu uitziet ernstig benadeeld zullen worden. Andere gemeenten zullen er juist fors op vooruit gaan. Gisteren bleek dat zowel de oppositie als CDA en VVD zich daarover grote zorgen maken.

CDA-kamerlid Bruls bleef in zijn kwalificatie van het verdeelsysteem ("onvoldragen") nauwelijks achter bij zijn PvdA-collega Noorman-Den Uyl ("onverantwoord"). De partijen dwongen staatssecretaris Rutte tot de toezegging dat het model pas doorslaggevend wordt als het beter doordacht en getoetst is. Tot die tijd speelt het kabinet een beslissende rol bij de budgetverdeling, waarbij het huidig aantal bijstandsgerechtigden in een gemeente de belangrijkste leidraad is, legde Rutte uit.

Tijdens het vooroverleg werd gisteren ook duidelijk dat de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen jonger dan vijf jaar nog geen gelopen race is. Rutte wil deze groep niet langer ontzien, omdat hij vindt dat in Nederland te veel mensen (215.000) zijn ontheven van de sollicitatieplicht.

ChristenUnie en SGP zijn dat pertinent met hem oneens. Ook het CDA vindt dat alleenstaande ouders met jonge kinderen "de keus moeten hebben voor de opvoeding te kiezen", aldus kamerlid Bruls. De christelijke partijen krijgen steun van de linkse partijen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kamer nog kritisch over bijstandswet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken