Bekijk het origineel

Britse fabriek voor opwerking sluit in 2010

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Britse fabriek voor opwerking sluit in 2010

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - De omstreden opwerkingsfabriek voor gebruikte brandstofstaven van kerncentrales in het Britse Sellafield gaat in 2010 dicht.

Dat heeft de directie van de fabriek gisteren bekendgemaakt. British Nuclear Fuels, het bedrijf dat de fabriek beheert, wil de 2,5 miljard euro kostende opwerkingsreactor omzetten in een verwerkingsfabriek en een opslagplaats voor radioactief afval.

De fabriek, die oude brandstofstaven opwerkt voor hergebruik in de nieuwste types kernreactor in Europa, heeft al sinds zijn ingebruikname in 1994 te maken met grote tegenslagen.

De opening ervan werd lange tijd vertraagd door een juridische strijd over het nut van de fabriek. Tegenstanders stelden dat er geen behoefte was aan het uranium en het plutonium dat in de fabriek opgewerkt werd.

Na een aantal jaar werd duidelijk dat het oorspronkelijke productieplan, waarin werd gesteld dat er in Sellafield in tien jaar 7000 ton gebruikte splijtstofstaven opgewerkt moesten worden, veel te hoog gegrepen was. De fabriek ligt na negen jaar productie mijlenver achter op schema.

British Nuclear Fuels heeft aangekondigd wel alle lopende contracten uit te dienen en de nucleaire installaties in Sellafield te blijven beheren, maar de Britse staat wordt er eigenaar van. "We schakelen over van opwerking naar schoonmaak. We hopen dat dat in beter licht komt te staan", zei fabrieksdirecteur Watson.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Britse fabriek voor opwerking sluit in 2010

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken