Bekijk het origineel

Actie in bussen tegen bezuiniging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Actie in bussen tegen bezuiniging

2 minuten leestijd

APELDOORN - De vakbonden FNV en CNV halen de komende dagen handtekeningen op van buspassagiers tegen de bezuinigingen op het Gelderse streekvervoer. Samen met een petitie worden die volgende week woensdag overhandigd aan gedeputeerde M. van Haaren.

De actie volgt op plannen van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland om flink te snijden in het openbaar vervoer in de provincie. In totaal moeten zo'n veertig buslijnen verdwijnen.

Volgende week praten Provinciale Staten (PS) over het bezuinigingsvoorstel van GS. Het gaat om een extra vergadering die geheel aan het onderwerp is gewijd. Binnen de meeste partijen in het Gelders parlement heerst grote onvrede over de voornemens, omdat de bereikbaarheid van het platteland er sterk door vermindert. GS zeggen niet anders te kunnen. Volgens gedeputeerde Van Haaren zijn de maatregelen slechts een reactie op het besluit van het Rijk om te korten op het openbaar vervoer.

Woordvoerder Emiel Peper van het CNV vreest dat door de bezuinigingen zo'n 150 banen van buschauffeurs op de tocht komen te staan. Bovendien kritiseert hij de verslechterde bereikbaarheid van veel kleinere kernen in de provincie. Het CNV vindt dat Gelderland de plannen te veel overhaast. "In Friesland heeft men besloten eerst goed na te denken en de bezuinigingen nog een halfjaar uit te stellen", aldus Peper. Hij hoopt dat PS het college volgende week opdragen om met provinciaal geld de bezuinigingen te voorkomen. "Een aantal jaren geleden heeft de provincie nog besloten extra geld in het openbaar vervoer te steken. Dan kun je nu niet zo'n enorme bezuinigingsmaatregel nemen. Voor wat hoort wat."

De komende dagen wordt in 34 van de 40 op te heffen buslijnen gefolderd door FNV en CNV. Reizigers wordt daarnaast gevraagd om te protesteren door een handtekening te zetten op speciale lijsten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Actie in bussen tegen bezuiniging

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken