Bekijk het origineel

Droogte wellicht oorzaak dijkdoorbraak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Droogte wellicht oorzaak dijkdoorbraak

3 minuten leestijd

WILNIS - Droogte is waarschijnlijk de oorzaak van de dijkdoorbraak in het Utrechtse Wilnis. Dat zegt dr. ir. S. van Baars van de Technische Universiteit in Delft. Andere deskundigen delen zijn mening.

Volgens dijkgraaf J. de Bondt van het verantwoordelijke hoogheemraadschap zal "redelijke schade" worden vergoed. Door de dijkdoorbraak raakten rond de 2000 mensen gedupeerd.

De dijk in Wilnis bestaat voor een groot deel uit veen en dat heeft een zuigende werking. Veen zuigt water op als een spons. Door uitdroging door zon en warmte is het dijklichaam waarschijnlijk te licht geworden, waardoor het wegspoelde, aldus Van Baars.

De ongeveer 2000 gedupeerden zitten met schade. Van de verzekeraars hebben zij te horen gekregen dat die niets vergoeden. De schade door dijkdoorbraken kan zo gigantisch zijn dat een verzekeringsmaatschappij haar toezegging niet zou kunnen nakomen. Het Nationaal Rampenfonds liet weten vooralsnog niet in actie te komen om de slachtoffers te hulp te schieten.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken bood gisteren wel wat hoop. Hij liet doorschemeren dat de schade voor een deel kan worden vergoed, als deze valt onder de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS).

Ook dijkgraaf De Bondt van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht kondigde gisteren aan dat de gedupeerden een vergoeding zullen krijgen, maar wie die gaat betalen en of de schade volledig wordt vergoed, is niet bekend. Remkes verwacht dat de inventarisatie van de schade volgende week klaar is.

Burgemeester M. Burgman van de gemeente De Ronde Venen wil geen toezeggingen doen over een financiƫle compensatie. Bewoners hebben schadeformulieren gekregen die ze vanmorgen uiterlijk om 11.00 uur bij het stadhuis moesten inleveren. De gemeente heeft hierbij hulp ingeroepen van de Stichting BCE Calamiteiten en Projecten.

De dijk van de Ringvaart brak in de nacht van maandag op dinsdag over een lengte van 60 meter.

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht sloot de vaart aan beide zijden van het gat af en pompte het water uit de woonwijken Veenzijde 1 en 2.

De meeste bewoners van de getroffen wijken konden gisteravond weer naar huis. De bewoners van Veenzijde 2 mochten als eersten om 18.00 uur terug. Inwoners van Veenzijde 1 volgden om 19.00 uur. De overige delen van de wijk werden in de loop van de gisteravond vrijgegeven. De brandweer hielp de volgelopen kelders leeg te pompen en is vanmorgen begonnen met de schoonmaak van het riool.

Acht huizen worden nog bouwtechnisch onderzocht. Volgens burgemeester Burgman is "een tiental" woonarken nog niet geschikt om weer te betrekken. De meeste mensen verblijven bij familie en vrienden.

Burgman zei gisteravond dat de gemeente betere bijstand moet verlenen aan de gedupeerden. Vandaag stonden hulpverleners klaar om geestelijke bijstand en concrete hulp te bieden. Het gaat daarbij volgens de burgemeester vooral om de bewoners van tien woningen en tien woonarken die het zwaarst zijn getroffen. Zij zijn bang dat hun huis instort.

Bewoners in de omgeving van Wilnis hoeven niet bang te zijn dat ze ook het slachtoffer worden van doorgebroken dijken. Uit onderzoek blijkt dat de andere dijken in de omgeving tot nu toe geen gebreken vertonen. Dat zei dijkgraaf J. de Bondt van het hoogheemraadschap gisteren. Hij verwachtte vandaag een eerste rapportage over de oorzaak van de dijkdoorbraak te kunnen uitbrengen.

De vraag is of ook op andere plaatsen veendijken kunnen doorbreken als gevolg van uitdroging. Volgens de Unie van Waterschappen bestaat ook een aanzienlijk deel van de 12.000 kilometer aan secundaire waterkeringen uit veenlichamen, vooral in de veengebieden in Noord- en Zuid-Holland. De unie verwacht dat de waterschappen deze waterkeringen extra zullen controleren.

Zie ook pag. 3: "Muskusrat bedreigt dijk meer dan droogte".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Droogte wellicht oorzaak dijkdoorbraak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken