Bekijk het origineel

Zonder flutboekjes door de provincie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zonder flutboekjes door de provincie

6 minuten leestijd

Of het nu thuis, in de auto of op de fiets is, het echtpaar Dankers-Meerkerk uit Den Helder heeft altijd wel een boek binnen handbereik. Deze zomer kiezen ze voor "Rundhausen": 's nachts in eigen bed en overdag op de fiets kriskras door eigen land. Dankers heeft genoeg van de wereld gezien: hij werkte dertig jaar bij de marine en samen met vrouw en kinderen woonde hij zelfs een aantal jaren op Curaçao.

1. Gaat u met vakantie?

Hij: Wij blijven dit jaar thuis, net als de laatste jaren. In de tijd dat ik bij de marine zat, heb ik veel gereisd. Als je dan thuiskwam was dat elke keer weer een "happy time". We zijn nog een keer samen naar Haïti geweest, waar onze dochter Gerdien voor Woord en Daad werkte. Na haar overlijden zijn we niet meer in het buitenland geweest. We wilden altijd nog eens naar Israël gaan, maar dat vonden we steeds te onrustig.

2. Met wie?

Hij: Toen de kinderen nog klein waren gingen we natuurlijk met hen weg. Nu willen we samen op pad. Je hebt van die echtparen die er met z'n vieren opuitgaan, maar dat hoeft voor ons niet zo nodig. Wij komen samen niet uitgepraat en hebben dezelfde interesses.

3. Welk soort vakantie?

Zij: We hebben wel eens een huisje geprobeerd of woningruil met familie gedaan. Maar dit jaar gaan we dagjes uit. Dat doen we vaker. Dan nemen we bijvoorbeeld de vroege trein uit Den Helder naar Valkenburg of we gaan naar Het Loo in Apeldoorn of een dagje naar Amsterdam.

Hij: We slapen altijd thuis, al stappen we soms doodmoe om elf uur pas weer binnen. Een enkele keer gaan we op familiebezoek. Er valt in eigen land nog zo veel te zien, we kennen dat nauwelijks.

4. Hoe brengt u de dag door?

Hij: Je moet de dag uitbuiten, dus de wekker gaat al om halfzes. We zorgen dat we kwart over acht, halfnegen rijden. Koffie en een boterham gaan mee. Meestal laat mijn vrouw het programma aan mij over. Ik wil deze zomer graag naar Jisp en Spijkerboor. Ik heb een Noord-Holland-injectie gekregen: die provincie wil ik graag verder verkennen. We stappen dus op de fiets, zorgen dat we de wind in de rug hebben en komen dan met de trein terug. We rijden van Assendelft naar Hoorn met zijn mooie gevels, en een andere dag naar Bergen - daar wil ik graag de Russische sporen uit 1799 bekijken. We zijn allebei geïnteresseerd in geschiedenis. Maar als een kerk open is, gaan we erin kijken. Ik wil bijvoorbeeld weten of de bewuste gemeente Samen op Weg is. Dat interesseert me. Ik wil trouwens ook graag Warmenhuyzen bekijken, ook in Noord-Holland. Die plaats kwam ik tegen in een biografie over Willem de Zwijger. Het moet een rooms dorpje zijn.

5. Hoeveel boeken gaan mee?

Zij: Ook al gaan we fietsen, we stoppen altijd een boek in de tas. Lezen doen we in de trein of op een bankje. Dat is heerlijk. Mijn man heeft meestal zelfs in de auto een krant of een boek bij zich. Hij leest nog net niet voor het verkeerslicht, maar als hij een momentje op mij moet wachten, vindt hij het prettig om even te lezen.

6. Waar haalt u die boeken?

Hij: We hebben nogal wat boeken in huis, maar we halen ook nogal eens wat in de bibliotheek. Daar zijn ze ons goed ter wille. Een bepaalde biografie over Frederik Hendrik was in Den Helder bijvoorbeeld niet voorradig, die komt dan uit Alkmaar. Dat is mooi. En verder kopen we nog wel eens wat als we bij Van den Tol in Dordrecht of bij Lindenberg in Rotterdam zijn, boekhandels waar we graag rondsnuffelen.

7. Welk soort boeken leest u in de vakantie?

Hij: We lezen allebei veel historische boeken. Het klinkt een beetje arrogant misschien, maar ik kan het mezelf niet veroorloven flutboekjes te lezen.

Zij: En we houden allebei van biografieën.

Hij: ik moet vaak preeklezen tijdens de kerkdienst. Dat is mijn theologische werk. Het is mijn taak en het sticht tegelijk. Politieke boeken pak ik niet zo gemakkelijk op, ook al heb ik zestien jaar als voorlichter bij de SGP gewerkt. Ik heb veel over de kerkgeschiedenis gelezen, meest Nederlandse, Engelse en Schotse geschiedenis. Op de kleine kerkgeschiedenis ben ik een beetje uitgekeken, dat geoetel in kleine kerkjes. Het is steeds meer van hetzelfde en een beetje mensgericht.

8. Welke drie boeken staan bovenaan?

Zij: "De eeuw van mijn vader", door Geert Mak.

"De gereformeerden", door Agnes Amelink.

"De prijs van het bloed 1584-1625. De kinderen van Willem van Oranje, hun rol en hun lot", door Jacqueline Doorn.

Hij: "Gijsbert Karel van Hogendorp", door Henriëtte L. T. de Beaufort.

"Mensen van klein vermogen. Het kopergeld van de Gouden Eeuw", door A. Th. van Deursen.

"Lopen met Van Lennep. De zomer van 1823. Dagboek van zijn voetreis door Nederland", door Geert Mak en Marita Mathijsen.

9. Waarom?

Zij: Geert Mak is een echte aanrader. Dat heb ik allerlei mensen al geadviseerd. Wij hebben veel van wat hij beschrijft ook een beetje geproefd: de oorlog, Indië.

Hij: "Gijsbert Karel van Hogendorp" heb ik al eens gelezen, maar ik doe dat graag nog eens. Henriëtte L. T. de Beaufort is een "lovely lady", ze heeft ook een boek over Willem de Zwijger geschreven. Dat zijn al wat oudere uitgaven. Van Deursen heb ik ooit van iemand gekregen, maar nog nooit uitgelezen. Dat moet nu dus gebeuren. En "Lopen met Van Lennep" wil ik ook nog wel zien. Geert Mak kan in elk geval prachtig schrijven. Als je zijn boeken leest, merk je wel dat veel oudere geschiedenisboeken echt een beetje gedateerd zijn. Ik heb trouwens een prachtig boek van mijn vrouw gekregen dan ik ook nog wil uitlezen: "Verborgen omgang. Sporen van spiritualiteit in Middeleeuwen en Nadere Reformatie" van dr. A. de Reuver. De manier waarop hij figuren naar voren brengt en integreert in het leven van onze tijd, dat is machtig.

10. Welk ander boek is uw absolute aanrader?

Hij: "Paradise Lost" van John Milton. Daar probeer ik op zondagavond nog wel eens iets in te lezen. Het is wat mij betreft het mooiste wat de literatuur ooit heeft voortgebracht. Zij: "Die heimwee hebben komen thuis", van Jeannette Donkersteeg, over ds. J. T. Doornebal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zonder flutboekjes door de provincie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken