Bekijk het origineel

SFOR belaagt familie Karadzic

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

SFOR belaagt familie Karadzic

2 minuten leestijd

PALE - Soldaten van de vredesmacht SFOR in Bosnië hebben gisteren in Pale het huis omsingeld van de dochter van de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic. Sonja Karadzic wordt ervan verdacht haar voortvluchtige vader te helpen zijn arrestatie te ontlopen.

De operatie van SFOR in Pale was er duidelijk niet op gericht om Karadzic zelf op te pakken, maar leek meer te dienen als waarschuwing voor zijn familieleden om te stoppen hem te helpen. De Franse, Italiaanse en Amerikaanse soldaten verzamelden zich rond 10.00 uur plaatselijke tijd bij het huis van Karadzic' dochter. Daarnaast patrouilleerden ze door de welgestelde wijken van het stadje, waar tijdens de Bosnische oorlog Karadzic' hoofdkwartier was gevestigd. Ook stonden er korte tijd soldaten stil voor de privé-kliniek van Karadzic' vrouw Ljiljana. De soldaten gingen geen van de panden binnen.

Karadzic' vrouw en dochter, zijn zoon Aleksandar en zijn broer Luka worden ervan verdacht al meerdere malen verhinderd te hebben dat de ex-premier van Bosnisch Servië gearresteerd en overgedragen kon worden aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De internationale vertegenwoordiger in Bosnië Paddy Ashdown gaf daarom vorige maand opdracht alle banktegoeden van de familie Karadzic te bevriezen. In januari doorzochten soldaten van SFOR het radiostation van de dochter van Karadzic.

Volgens een woordvoerder van SFOR was de operatie bedoeld om de activiteiten van bepaalde personen te stoppen die in strijd zijn met de Dayton-akkoorden van 1995. Het vredesverdrag van Dayton maakte een einde aan de 3,5 jaar durende oorlog in Bosnië, die 250.000 levens eiste en 1,8 miljoen mensen op de vlucht deed slaan.

Karadzic en Mladic zijn de meest gezochte verdachten van het tribunaal en al jaren voortvluchtig. Het VN-hof klaagde hen in 1995 aan, onder meer wegens genocide na de val van Srebrenica en wegens oorlogsmisdaden bij de belegering van Sarajevo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

SFOR belaagt familie Karadzic

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken