Bekijk het origineel

Terschelling redt oude motorreddingsboot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Terschelling redt oude motorreddingsboot

1 minuut leestijd

TERSCHELLING - De oudste motorreddingsboot ter wereld, de "Jhr. Mr. J. W. H. Rutgers van Rozenburg" komt vrijwel zeker naar Terschelling voor een bijzondere museumfunctie.

De boot werd in 1907 in Amsterdam gebouwd en vaart nog als motorjachtje in Nederland rond.

Journalist Jan Heuff ontdekte dat het scheepje te koop lag in verband met de gevorderde leeftijd van dehuidige eigenaar. Inspectie wees uit dat het voormalige reddingsvaartuig nog in een relatief goede conditie verkeert en zich leent voor een restauratie.

Heuff richtte vervolgens een stichting op om de reddingboot te behouden. Een groep eilanders bracht daarvoor geld bijeen. De voormalige reddingsboot kan in gerestaureerde vorm een belangrijk kijkobject voor toeristen in de haven van West-Terschelling worden, denken leden van de stichting.

Als de aankoop en restauratie slagen, is het de bedoeling dat de stichting de boot ter beschikking stelt van het Museum 't Behouden Huys in West-Terschelling.

De "Jhr. Mr. J. W. H. Rutgers van Rozenburg" is een ontwerp van Daniel Goedkoop en werd in 1907 op de werf 't Kromhout in Amsterdam van gegalvaniseerd plaatstaal gebouwd. Het gewicht bedroeg bijna 10 ton.

Het schip werd oorspronkelijk uitgerust met een 45 pk Brooks-benzinemotor. In noodgevallen zou er ook nog kunnen worden geroeid met zes riemen. Later werd het voorzien van een klein zeil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Terschelling redt oude motorreddingsboot

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken