Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Militairen wordt het zwijgen opgelegd"

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - "Het ministerie van Defensie is bezig om op een onbehoorlijke wijze militairen het zwijgen op te leggen. Defensie heeft een smerige boodschap aan elke militair met openlijke kritiek op de komende bezuinigingen, en die luidt: Jij vliegt er als eerste uit."

Die harde uitspraken zijn afkomstig van voorzitter J. Debie van de vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV. De bond is met 30.000 leden de grootste bond voor defensiewerknemers.

Debie stelt dat er bij defensie een sfeer van intimidatie hangt. Die moet bewerkstelligen dat geen enkele militair openlijk kritiek durft te uiten of durft te praten met Tweede-Kamerleden of journalisten over de grootschalige bezuinigingen bij defensie, waar in totaal de komende jaren bijna 12.000 mensen moeten verdwijnen.

Debie baseert zijn aantijgingen op een gesprek dat de commandant tactische luchtmacht, generaal-majoor De Jong, gistermorgen heeft gehad met zijn ondercommandanten. Volgens Debie heeft De Jong zijn ondercommandanten duidelijk gemaakt dat openlijke kritiek op de bezuinigingsplannen "wel eens slecht zou kunnen uitpakken."

Een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht stelt dat het gesprek van generaal-majoor De Jong met zijn ondercommandanten een vertrouwelijk karakter had en wijst de aantijgingen van de hand. "Die laat ik voor rekening van de vakbond."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken