Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Mens oorzaak stroomstoring VS"

2 minuten leestijd

NEW YORK (ANP) - Onderzoekers van de grote stroomstoring in Canada en de Verenigde Staten denken dat het probleem waarschijnlijk is veroorzaakt door menselijke fouten. Zij trekken deze conclusie na een nauwkeurige reconstructie van de gebeurtenissen die leidden tot de grootste stroomuitval in de geschiedenis van Noord-Amerika.

Volgens de krant New York Times gisteren is het team van alle betrokken partijen bijna klaar met het chronologische overzicht. De experts baseren zich op grote hoeveelheden informatie uit computers en honderden sensoren en andere registratieapparatuur uit het getroffen gebied.

Uit het onderzoek blijkt dat er op 14 augustus drie uur voorbijgingen voordat kleine technische problemen in het Midwesten van Amerika uitgroeiden tot een grote storing. De elektriciteitsuitval zou uiteindelijk miljarden dollars kosten en miljoenen mensen, onder andere in New York, hinderen.

Een deskundige van de federale regering, die meewerkt aan het onderzoek, stelt dat er fouten zijn gemaakt bij de aanpak van de opeenvolgende storingen in het elektriciteitsnet. "Als de bestaande regels waren gevolgd, had dit nooit zover hoeven komen. Het gaat om fouten van het management, niet om die van het systeem zelf", aldus de onderzoeker.

Het is nog onduidelijk waarom de storing zich vanuit Ohio kon uitbreiden naar Detroit, de Canadese provincie Ontario en New York. Schakelkasten haddenautomatisch moeten ingrijpen om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Dat is niet gebeurd.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening in het Midwesten, First Energy Corporation, beweert dat de problemen met elektriciteitskabels en krachtcentrales buiten haar gebied zijn begonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken