Bekijk het origineel

Loonbod CNV brengt politiek in beweging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Loonbod CNV brengt politiek in beweging

CDA positief, VVD en D66 kritisch

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Met een opmerkelijke handreiking heeft de christelijke vakbond CNV beweging gebracht in de moeizame relatie tussen kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers). Vooral het CDA reageert positief op het aanbod om genoegen te nemen met een eenmalige loonsverhoging.

Onverwacht meldde CNV-voorzitter Terpstra zich gisteren aan het Binnenhof, waar hij premier Balkenende een "ultieme poging tot dialoog" aanbood. Het CNV zet de deur op een kier door genoegen te nemen met een beperkte looneis, die niet meetelt bij de cao-onderhandelingen van het jaar erop. In ruil daarvoor wil de vakbond compensatie voor de bezuinigingsplannen van het kabinet.

De beperkte looneis is van groot belang voor economie en werkgelegenheid. Het kabinet hecht sterk aan matiging van de loongroei, zowel in de collectieve als in de particuliere sector. Het loonbod van het CNV wint bovendien aan waarde doordat ook de veel grotere socialistische vakcentrale FNV zich er in hoofdlijn bij aan lijkt te sluiten, al wil de FNV wel dat de beperkte loonstijging een structurele doorwerking krijgt. Het CDA reageert verheugd op het CNV-bod. Volgens vice-fractievoorzitter Verburg kan het gebaar "niet onbeantwoord blijven."

Als de andere sociale partners de lijn van het CNV overnemen, moet volgens haar "de overheid ook bereid zijn iets te doen." Ze denkt aan concessies bij de ophanden zijnde wijziging van de WAO en bij de voorgenomen afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van prepensioenpremies.

Coalitiepartners VVD en D66 zijn veel minder enthousiast over het voorstel van het CNV. Volgens vice-fractievoorzitter De Vries van de VVD is de bereidheid van het CDA om nu al over concessies te praten "voorbarig, niet aan de orde en heel onverstandig. We moeten zeker niet de indruk wekken dat er veel te onderhandelen valt."

Financieel specialist Bakker van D66 meent dat CNV-voorzitter Terpstra "echt niet in de gaten heeft hoe groot de problemen van ons land zijn." Het aanbieden van een eenmalige loonsverhoging in plaats van een structurele noemt hij weliswaar "een stap in de goede richting", maar niet voldoende. "Als het ooit noodzakelijk is geweest dat de lonen niet stijgen, dan is dat nu."

Vanuit het kabinet werd gisteren terughoudend gereageerd op het CNV-bod. CDA-minister De Geus van Sociale Zaken zal het voorstel "heel goed bekijken." Hij noemde het op voorhand niet onbespreekbaar. Zijn VVD-collega Zalm van Financiƫn vindt het goed dat het CNV tot matiging bereid is. "Maar helemaal geen loonstijging zou nog beter zijn." De reactie van de CDA-fractie deed Zalm af als "een hele snelle conclusie."

In ruil voor het beperkte loonbod wil het CNV dat het kabinet de mogelijkheden van deeltijdontslag en deeltijdpensioen invoert. Met deeltijdontslag kunnen mensen in dienst blijven als er bij een bedrijf niet genoeg werk is. Zij krijgen dan voor de niet-gewerkte uren een WW-uitkering. Met deeltijdpensioen kunnen oudere werknemers deeltijdwerk combineren met pensioen.

De meeste bonden en werkgevers reageren positief op de CNV-voorstellen. "Het CNV zet de deur open om tot een gesprek te komen tussen het kabinet en de sociale partners", aldus werkgeversvereniging VNO-NCW. MKB-Nederland noemt de voorstellen constructief. Voorzitter Hermans: "Het is de eerste keer dat de vakbeweging erkent dat er grote problemen zijn."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Loonbod CNV brengt politiek in beweging

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken